Wednesday, May 25, 2011

Harini apapun x boleh.... pagi td meeting, ptg ni plak kul 3pm meeting lg psl program kesedaran kt Bukit Sentosa, Rawang. Seharian asyik meeting jer, keje berlambak2 lg tu. Hhhmmm...apa aku nk buat tghari ni ek? kwn2 sumenya tgh bz nk prepare gi Hatyai mlm ni. Tgh dlm kebosanan ni saje aku pun sorang2 gi PKNS jalan2. Dah lama x jalan2 kt PKNS tu, nama je keje kt Shah Alam tp nk jejak PKNS pn leh dibilang bape kali je setahun. Padahal dr ofis aku ke PKNS tu cume 10 minit je kalo berjalan kaki...huhuhu...

Tengah berjalan2 sambil menghirup udara gas monoksida tetiba berbunyiklah ringtone lagu Modern talking dr handphone NOKIA3310 aku (nk menipu pun agak2lah bro kan? cr gaduh ni hp usang ada ringtone lagu. hehehe...). Best lagu tu, suke sgt sbb aku mmg minat retro2 ni. Cuma orgnya je x brapa nk retro.... lmbt lg kot nk bergelar retro ataupun xnk terima hakikat yg umur aku semakin retro....huhuhuu.... hah! berbalik kpd lagu ringtone td, rupa2nya rakan seJAWAku yg call. Nama dia Eddie dr Kg. Sg. Serdang, Kapar. Kalo aku bg fullname pun korang sure x kenal. hehehe....

Eddie : aaallllluuuuuuu.........................

juanz : aaallllluuuuuuu.........................

Eddie : Ada mana der?

juanz : Odw gi PKNS.... pe cer gang?

Eddie : Wa nk tnya lu pnya kete dh let go ke blom?

juanz : Blom lglah bro. Besi buruk sapalah yg nak.

Eddie : X advertise kt mudah.my ker?

juanz : Blom nk lagi, kalo bleh nk lepaskan kt kwn2 terdekat dulu.

Eddie : Camni, wa ada buyer mau tgk lu pnya kete, ada free ka ini mlm?

juanz : Ini mlm mlm jumaat der.... baca yaasin... cutilah berpeleseran....hehehe....

Eddie : Lu tau plak ek? wa rasa sume mlm pada lu mlm minggu....hehehe...

juanz : wes tuwek! eleng..... (dh tua, kena beringat...)

Eddie : Ini mlm kul bape lu leh turun?

juanz : up to you laaa.... better lepas isya' la der....tapi.... sapa yg nk beli kete tu? wa knl ke? bdk
mana?

Eddie : hehehe... x jauh mana, member lu jgk.....

juanz : sapa?

Eddie : AKU laaaa......

juanz : serius der.... jgn main2. Wa dh mls nk main raja lawak ngan lu ni.

Eddie : seriuslah.... wa yg nk angkat tapi bab harga tu camne?

juanz : Lu tgk kete dululah, nnt mlm wa cite sbb ada beberapa problem minor kt kete tu.
Biasalah der kete tahun 1989 - 2011. Nak tip top mcm Saga FL x dapek laaa....hehehe...

Eddie : Ok dalam kul 9.30 kita jumpa yer.....

juanz : baek2.....

Semoga jadilah deal aku kali ni.... ;-)

JUAL - BELI

Huarggghhh....!!!!!! Barulah dpt berehat sekejap setelah seharian mengadap komputer. Adoi mata plak terasa berat jer.... malam tadi lewat tido sebab ada deal jual beli kereta. Ceritanya gini, semalam aku dapat sms dr kawan, ada org berminat nk tgk kereta aku (baru berminat blum lg nk beli). Aku pun set lah masa lepas Isya' baru free. So kebetulan plak potential buyer tu satu daerah dgn aku. Xdelah susah sgt nk travel jauh utk deal yg blom pasti. Sampai ke tempat kejadian, aku dan member aku pun melabuhkan punggung di gerai milik bakal buyer tersebut. (rupa2nya buyer ni penebar roti canai merangkap tokei gerai makan). Aku pun order air sambil borak2 dgn member aku. Kemudian buyer tu dtg kenalkan diri kt aku. Pastu dia sambung tebar roti lg. Pastu dia mtk kunci nk tgk kete aku, aku pn bglah.... lepas tgk kete 5 minit dia sambung tebar roti lagi. Pastu dia dtg blk kt kitaorg cite masalah bisnes dia yg selalu kena kacau dgn pihak PBT sbb meniaga tanpa lesen, meniaga kt atas tanah orang... bla...bla...bla...bla....

Aku dh mula jeling manja kt kwn aku tu sehingga member aku tersipu2 malu menandakan aku mrh dlm senyuman :-) Dan member aku tu plak rs bersalah dalam keadaan serba salah. Aku mls nk dgr masalah dia terus aku potong cite.....

Aku : camnilah bang, berapa bajet abg selepas abg membuat penelitian yg penuh terhadap besi bergerak sy tu?

Buyer : ooOOoo...kereta awk tu ok, cantik dan ranggi.. biasalah org yg nk beli ni mestilah nk harga terbaik, yg nk jual pn sama kan? dulu abg pun pernah nk jual kereta honda abg. Tanya use car sana tnya use car sini hrga yg ditawarkan sgt rendah.... pastu abg cr kwn2 terdekat... bla...bla...tukar enjin... bla...bla...bla... habis byk modal bla...bla...bla...

Aku : (harus ke aku cepuk org ni? masa itu emas occay!!!!!) ooOO...yeke... camnilah bang, abg amik no fon sy nnt apa2 hal bgtaulah ek. Hari pun dh larut mlm ni sok pg2 buta dh nk kuar cr rezeki. Papehal abg call la yer....

Buyer : Eh, yeke.... x perasan plak. Abg pn dh nk tutup kedai ni.... ok2 nnt papehal abg call laaaa.....

Kesimpulannya :

Aku dh bukak harga aku, sepatutnya dia mtk harga bajet dia. Baru ada tawar menawar. Kalo x ngam harga xde masalah, boleh tambah kenalan. Xdelah aku nk letak pisau kt leher dia paksa suruh beli kereta aku. Ini tidak....org nk jmpa cite psl kete, dia boleh plak sembang cite PBT la, itulah, inilah. So kesimpulannya kita harus bersabar dlm menempuh kehidupan dan berdepan dgn org yg menjengkelkan itu.


Monday, May 23, 2011

GIANT EARTHWORM

Worms on the planet, there are about 4000 species. But special attention attracts only one species – Megascolides australis. This is the largest soil invertebrates in the world. Champions of this species can reach a length – 3.4 meters! At this length, the diameter of its body is about 2-3 cm

giant earthworm






Pergh! sangat2 besar ini cacing.... kalo nk gi mancing ni mmg puas. Sekor cacing pun dh leh wat umpan berpuluh ekor ikan sungai. Ngeri gak dah mcm ular pun ada rupa cacing ni..... menakjubkan....subhanallah.... takjub2 kebesaran ALLAH......


SALE / LET




tutt....tutt...tutt....

Naz : Hello! assalammualaikum....shah ke ni?

juanz : waalaikumussalam.....ye saya....

Naz : kenal abg lg x? owner rumah kt Desa Alam U12, Shah Alam tuuuu....

juanz : ooOOOoo....ye...ye.. sy kenal lg (bala2...)

Naz : nk tnya ni apa cite umah yg awk jual tu? arini 23hb sepatutnya sy dh dpt payment dr Bank Islam. Tp bila sy check payment x masuk lagi. Lepas tu Maybank still potong jgk monthly loan lama sy sedangkan sy dh jual rumah tu. U engage lawyer mana ni? apsal LEMBAP sgt wat keje? Owner baru Azie tu plak xnk byr sewa umah sedangkan belum lagi sepenuhnya jd milik dia sbb bank x release payment lg kt sy.

juanz : Sabar bang... cenggini....Abg dh try tnya lawyer abg?

Naz : dah! dia ckp lawyer awk bantah cara keje dia then mtk tempoh sebulan lagi. Kalo cenggini teruklah saya. Apsal teruk sgt lawyer awk tu?

juanz : ooOOoo...kalo ikut etika jual beli rumah, tugas saya dh selesai selepas abg dan cik Azie tu menandatangani perjanjian jual beli @ S&P. Tetapi dalam kes abg ni apa yg boleh sy lakukan adalah menasihati cik Azie supaya dia boleh membayar sewa kt abg. Dan sy juga nasihatkan abg supaya berbincang dgn cik azie secara profesional. Perkara ni bergantung kpd pihak bank. Sy juga nk beritahu abg, kelewatan payment disebabkan oleh kelewatan lawyer abg tu sendiri. Pada mulanya Abg tidak menyediakan dokumen dgn lengkap bagi membantu urusan pertukaran nama dalam S&P. Kemudian lawyer abg lambat utk membaiki dan menyemak perjanjian S&P tersebut dari tempoh kebiasaan yg lawyer2 lain buat.

Naz : Tapi lawyer sy x maklumkan plak ttg perkara ni?

juanz : Abg.... sy xnak kondem mana2 pihak lagipun ini urusan antara lawyer abg dan lawyer sy. Inilah akibatnya jika menggunakan 2 lawyer utk urusan jual beli rumah. Lagi satu, lawyer abg tu nk jaga customer dan mestilah dia takkan menunjukkan kelemahan dia. Sebenarnya kes abg ni dah diperingkat penghujung selesai. Cuma sy berharap abg dpt berbincang dan bertolak ansur dgn cik Azie tu yer.....

Naz : thanks shah... maaflah td abg terkasar bahasa. Abg x phm sbnrnya ttg urusan jul beli rumah ni.

juanz : xpe bang...lps ni abg akan dpt pengalaman baru dan mudah bagi abg utk urusan kali ke-2. Nasihat sy, abg perlu sediakan dokumen selengkapnya sebelum berurusan. Juga bersabar krn urusan jual beli rumah mmg lama bergantung kpd status tanah/rumah tersebut serta byk lg faktor2 lain.


Fuh! menggigil aku angkat fon dr abg naz ni.... letih melayan karenah org2 cerewet ni.... terlampau pandai pun susah jadi sangat2 cerewet. Kalo ikutkan aku dh xde kena mengena dh dgn urusan jual beli rumah ni sbb apabila termaktubnya perjanjian yg telah ditandatangani kedua-dua belah pihak maka, tugas ejen telahpun selesai. Jika ada sebarang masalah pihak ejen hanya boleh membantu dari segi cadangan dan nasihat. Kerana apabila perjanjian telah dibuat, tugas selainnya adalah dr pihak lawyer dan pihak bank. Tugas ejen adalah utk menemukan kedua-dua belah pihak iaitu buyer&owner utk sign S&P. Susah jgk jadi ejen jual rumah ni rupanya ek. Rasa cam dah nk give up jer..... Tapi aku jadikan itu sbg satu pengalaman. X sume org dpt merasai pengalaman ni. Itu bergantung pada rezeki masing2. Ada kawan aku tu elok je jual rumah tanpa halangan papepun. Ckp pun berterabur, buyer tgk rumah melalui MMS pn boleh tertarik and terus deal. Bergantung pada rezeki masing2..... may be x sume org serasi and sesuai wat keje camni. Takpe.....dalam hidup ni kita kena wat try and error yg pasti mesti berada pada landasan yg betul dgn kerja yang halal dan hasil yg diterima itu akan menjadi berkat.

Thursday, May 19, 2011

KERJA...KERJA...KERJA...

"Selagi belum tutup mata, kerja...kerja...kerja..." itulah antara dialog dlm salah sebuah filem Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Sebenarnya aku baru je dapat bos baru setelah bos lama aku merangkap sifu aku telahpun bernekad utk berhenti dan fokus dgn kerjaya barunya iaitu menjadi ejen rumah atau ejen jual rumah. Kali ni aku dapat bos pompuan dr slh sebuah syarikat yg best2 jgklah.... hhhmmm.... not bad. Memula oklah tp lelama sumenya berlonggok kerja aku and kerja dia sekali kt atas meja aku.... wah! inikah hasilnya bos yg baru mula bekerja selama 3 bulan? Disebabkan perasaan ingin tahu aku mula menjalankan risikan dari office lama dia. Dan kebetulan aku mempunyai kawan dekat office lama bos baru aku ni. So aku mula mengadakan risikan dan menyiapkan laporan peribadiku berkenaan dgn bos baru ku ini. HHHMMMM.... PATUTLAH..... itu je yg aku leh ckp....

Sebenarnya objektif aku bknnya nk kondem ke apa, cume nk baca perangai dia, cara kerja dia, pengalaman dia, emosi dia... penting woooo wat kajian ttg bos ni. Nk tau time bila dia bad, sad, happy dll. Satu lagi kalo boleh biarlah seiring.... jgn aku terikut sgt rentak dia and jgn dia terikut sgt rentak aku. Kena balancelah.... takut aku terkurang or terlebih.....

So far..... aku boleh rangkumkan selama 3 bulan ni bos aku kira oklah. Kalo ada BINTANG2 aku cuma nk kasik 3.8 bintang jela daripada 5 bintang.... mana boleh bg byk2 nnt perfect plak. Tunggu lama sket baru berbintang2 aku leh bg atau kepala aku plak yg berbintang2 karang.

Bos : "ZUANNNNNNNN...."

juanz : "Yer bos..."

Alamak...bos dh panggil tuuuu...oklah chow!

Arjuna

Artist: Dewa

Sudah kudaki gunung tertinggi
Hanya untuk mencari dimana dirimu
Sudah kujelajahi isi bumi
Hanya untuk dapat hidup bersamamu


Sudah kuarungi laut samudera

Hanya untuk mencari tempat berlabuhmu
Tapi semakin jauh ku mencari
Cinta semakin aku tak mengerti


Akulah Arjuna

Yang mencari cinta
Wahai wanita
Cintailah aku


Mungkin kutemui cinta sejati
Saat aku hembuskan nafas terakhirku
Mungkin cinta sejati memang tak ada
Dalam cerita kehidupan ini

Wednesday, May 18, 2011

Burrrppp... alhamdulillah. Kenyang rezeki ALLAH lunch td. So sementara tggu jam pukul 2pm ni aku nk tulislah sket2.....xtaulah semenjak 2 menjak ni aku terasa nk cite kenangan dlm bentuk lirik lagu pulak. Ke aku yg dh ketandusan idea utk menulis. Tapi mood manusia ni mmg selalu berubah2.... detik ini aku nk letak lirik2 lagu jer....lagu2 yg aku minat and lagu2 yang may be leh menyentuh perasaan orang terbabit. Orang TERBABIT. (siapakah???) org TERBABIT tu aku la... tp xtaulah kot2 korang leh tersentuh jgk kalo nyanyi lagu ni kannnn.... apapun x boleh lahhhh....... ;p




PENYANYI / BAND : UNGU



menatap indahnya senyuman di wajahmu
membuatku terdiam dan terpaku
mengerti akan hadirnya cinta terindah
saat kau peluk mesra tubuhku, oohh....



banyak kata yang tak mampu ku ungkapkan
kepada dirimu...


reff:
aku ingin engkau selalu
hadir dan temani aku
di setiap langkah yang meyakiniku
kau tercipta untukku


meski waktu akan mampu
memanggil seluruh ragaku
ku ingin kau tahu
ku selalu milikmu
yang mencintaimu
sepanjang hidupku


sungguh hanya lah dirimu
yang aku cintai
dan sungguh ku kan di sisimu
hingga ku mati

repeat reff




Nidji

Hapus Aku

Kutuliskan kesedihan
Semua tak bisa kau ungkapkan
Dan kita kan bicara dengan hatiku


Buang semua puisi
Antara kita berdua
Kau bunuh dia sesuatu
Yang kusebut itu cinta


Reff:
Yakinkan aku Tuhan
Dia bukan milikku
Biarkan waktu waktu
Hapus aku…


Sadarkan aku Tuhan
Dia bukan milikku
Biarkan waktu waktu
Hapus aku…









Sudirman (Syed Haron Ahmad)


Warisan

Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan


( korus )
Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini


Betapa
Dibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki


Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini


( ulang korus )


Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan






Once – Dealova

aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu
oh karena hati tlah letih


aku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh
aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
tanpamu sepinya waktu merantai hati
oh bayangmu seakan-akan


reff: kau seperti nyanyian dalam hatiku
yg memanggil rinduku padamu
seperti udara yg kuhela kau selalu ada


hanya dirimu yg bisa membuatku tenang
tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi, dan sepi


repeat reff [2x]


selalu ada, kau selalu ada
selalu ada, kau selalu ada

EDISI SYAHDU.. (mood nyanyi2 jerk...)


Pelangi Petang

Artist: Sudirman

Kumeniti awan yang kelabu
Kutempuhi lorong yang berliku
Mencari sinar yang menerangi
Kegelapanku


Kupercaya pasti suatu masa
Sang suria kan menyinar jua
Membawa harapan yang menggunung
Bersamanya...


Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan
Hati ini


Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti
Pergi jua...

Tuesday, May 17, 2011

EMOSI

Pada waktu ini, jam ini, hari ini dan hari2 berikutnya sehingga bila ntah emosi aku agak terganggu. Sumenya gara-gara SEPHIA yg sedang terlantar sakit dan memerlukan rawatan segera. Aku sedang bertungkus lumus mencari penawar untuknya bagi menyembuhkan penyakit kronik yg sedang dihadapinya. Sedih dan pilu rasanya jika aku terus membiarkan ianya terus menderita. Sudah merata tempat aku mencari penawar namun masih belum membuahkan hasil. Ada juga rakan2ku yg memberikan maklumat berkenaan penawar yg mungkin boleh diperolehi namun tidak begitu memuaskan dan ada juga yg hanya memberi maklumat kosong. Ada juga sebahagian dari rakanku menyuarakan pendapat supaya aku melepaskan sahaja SEPHIA supaya hilang bebanan dan tanggungjawabku kepadanya namun hati aku tetap berkeras yg aku masih mahu menjaga SEPHIA hingga ke akhirnya. Memang aku mampu dan boleh mencari pengganti SEPHIA namun aku TIDAK MAHU. Aku sangat sayang kepada SEPHIA ku itu.....Insyaallah dalam waktu terdekat ni SEPHIA mungkin akan sembuh dan aku telahpun mendapat maklumat di satu tempat bahawa disitu terdapat penawar yg sangat hebat dan boleh menyembuhkan SEPHIA dengan sekelip mata sahaja. Aku tidak peduli dengan wang ringgit kerana helaian kertas tersebut boleh dicari namun kenangan bersama SEPHIA pe cer? mana mau cr kawan???





Inilah SEPHIA kesayanganku yg sedang terlantar sakit kerana masalah "gear box" kondem!!! tengah cr barang x dpt2 lagi...semoga ia dpt sembuh dgn secepat mungkin.. amin...

Wednesday, May 11, 2011

MENCARI PAHALA DENGAN LIDAH KURNIAAN ALLAH




http://2.bp.blogspot.com/_Xwf199Jo-wc/TDiPZTIydKI/AAAAAAAAAEM/_fixm7RQXKM/s320/111111111111111.jpg


Kita mungkin pernah mendengar ungkapan-ungkapan sepert 'lidah tidak bertulang' atau lidah itu lebih tajam daripada pedang. Daripada ungkapan-ungkapan itu nyatalah tugas lidah atau tutur kata amat besar dalam hidup manusia. Kesan terlanjur cakap tidak kurang yang tergadai maruah dan kerana mulut atau tutur kata juga menjadikan badan binasa.

Jika kita merenung tentang kejadian alam ciptaan Allah s.w.t nyatalah terdapat pelbagai keanehan dan perkara-perkara pelik yang dapat kita saksikan yang mana itu semua sebagai tanda tentang keagungan dan keesaaan Allah s.w.t.

Di antara keanehan keanehan itulah kita temui lidah. Ia adalah daging berbentuk kecil dan lembut yang terlindung di dalam mulut. Lidah juga termasuk daripada anugerah Allah Yang Maha Besar yang amat mustahak sebagai penghubung antara satu sama lain, menerusi percakapan mahu pun untuk mencapai keredaan Tuhan.

Lidah jugalah yang boleh menyebabkan manusia itu terjerumus ke dalam api neraka.


Berhati-hati

Oleh kerana lidah boleh membawa kepada perkara yang baik dan buruk, maka kita hendaklah berhati-hati dalam menggunakan lidah. Dalam hubungan lain, kita hendaklah berhati-hati apabila bertutur. Kesan tersalah cakap boleh membawa sakit hati kepada orang lain. Tidak kurang pula yang membawa kesusahan dan kerugian.

Oleh itu, sebaik-baik cara mengawal diri daripada perkara-perkara yang tidak diingini ialah dengan diam. Diam dalam erti kata tidak bercakap dalam perkara yang sia - sia dan tidak baik.

Sehubungan dengan ini Rasulullah s.a.w. ada bersabda yang bermaksud.


"Manusia itu ada tiga macam (jenis).

Pertama: Yang mendapat pahala.

Kedua: Yang selamat daripada dosa.

Ketiga: Yang binasa.

Orang yang mendapat pahala ialah orang yang sentiasa mengingati Allah, berzikir dan sebagainya. Orang yang selamat daripada dosa ialah mereka yang diam, manakala orang yang binasa ialah orang yang sentiasa melakukan perkara-perkara maksiat."

Orang yang beriman dan bijaksana selalunya tidak berkata atau bercakap sesuatu yang tidak berfaedah. Mereka seperti ini menjaga setiap tutur kata dan percakapan. Mereka mengelakkan daripada berkata sesuatu yang tidak berfaedah atau sia-sia apatah lagi mengumpat keji atau mencaci sesama manusia. Sesuai dengan Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Apabila kamu melihat orang mukmin itu pendiam dan mempunyai kehormatan diri, maka dekatilah dia, kerana dia akan mengajarkan kau ilmu hikmah."

Nyatalah orang yang beriman akan menggunakan lidah dan bercakap hanya untuk perkara-perkara yang berfaedah. Setiap patah yang hendak diucapkan difikir semasak-masaknya supaya setiap patah yang ditutur itu berfaedah dan mendapat pahala. Kita juga dapat mengenal peribadi seseorang daripada percakapannya, Kerana, semakin banyak kita bercakap, semakin banyaklah kesilapan. Orang-orang munafiq pula akan bercakap apa sahaja tanpa memikirkannya terlebih dahulu.

Di dalam sebuah Hadis lain yang diriwayatkan oleh Tarmizi dan Ibnu Najah dan Abu Hurairah, disebutkan Rasulullah s.a.w. ditanya tentang sebab terbesar yang membawa masuk syurga. Lalu Rasulullah s.a.w. menjawab: Taqwa kepada Allah dan akhlaq yang baik." Apabila ditanya pula sebab terbesar yang membawa manusia masuk neraka, maka Rasulullah s.a.w. menjawab: "Dua rongga badan iaitu mulut dan kemaluan."

Daripada hadis di atas jelaslah penyalahgunaan lidah iaitu kerana tutur kata dan percakapan dan juga penggunaan kemaluan yang bertentangan dengan hukum-hukum boleh membawa manusia ke neraka.

Seorang ahli sufi yang terkenal, al-Hassan al-Basri pula pernah menyebutkan, orang yang tidak menjaga lidahnya ialah orang yang tidak memahami agamanya. Oleh itu, sebagai orang Islam, kita hendaklah menjaga lidah kita daripada bertutur perkara-perkara yang sia-sia dan tidak berfaedah seperti mengumpat, mencaci dan berbohong.


Bertentangan

Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: "Berbahagialah orang yang menahan kelebihan lidahnya dan membelanjakan kelebihan hartanya."

Untuk menjaga keharmonian hidup dalam masyarakat amatlah penting kira mengawal lidah agar tidak timbul perselisihan dan perbalahan. Sebuah masyarakat yang aman dan harmoni terbentuk kerana ahlinya hidup kasih mengasihi antara satu sama lain, tidak menghasut dan mempelagakan antara satu sama lain.

Luqmanul Hakim pernah ditanya: "Apakah falsafah hidupmu?" Beliau menjawab: "Aku tidak bertanya sesuatu yang telah memadai bagiku dan aku tidak memberatkan diriku akan sesuatu yang tidak penting bagiku."

Tidak syak lagi penyalahgunaan lidah dan percakapan itu bukan sahaja menjadikan seseorang itu menerima seksaan Allah malah kesannya amat buruk kepada masyarakat. Kesan percakapan yang tidak sihat dan tuduh menuduh, umpat mengumpat dan hasut menghasut menjadikan sebuah masyarakat huru hara dan porak peranda.

Oleh itu kita sebagai umat Islam hendaklah berhati-hati apabila bercakap. Sebelum berkata, fikirlah dulu buruk baiknya kerana jika tersilap kata buruk padahnya. Peribahasa kita ada menyebut: Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.

Dengan apa yang dipaparkan ini, semoga dapat dimanfaatkan bersama dan juga yg lainnya.

Wallahu a'lam

Rujukan:

http://www.muslimdiary.com/



Sunday, May 8, 2011

BERAT HATI....

Aku dah fikir masak2 dan sedalam2nya..... aku perlu buat sesuatu bagi meneruskan kehidupan dan mencari keselesaan dalam hidup. Memang berat hati ini untuk melepaskan tetapi apakan daya situasi dan rencana hidup yang mencorakkan pemikiran aku untuk mengambil keputusan ini. Begitu banyak helaian kertas bernilai yang menjadi rebutan manusia didunia ini telah aku campakkan ke sebuah jentera beroda empat bagi memuaskan hawa nafsu aku bukannya keperluan tetapi kehendak semata-mata.

Begitu banyak kenangan yang menggamit memori daku melalui jentera ini. Dari kecil dan turun temurun aku membelanya. Dari sebuah jentera bernilai puluhan ribu, yang cantik sehingga menjadi sebuah bangkai bergerak yang bernilai pada waktu itu sekilo 20 sen shj. Aku gagahkan diri melalui zahir dan batinku untuk menjadikan jentera tersebut menjadi jentera rebutan dan tinggi nilainya di pasaran. Akhirnya setelah 2 tahun aku bertungkus lumus maka terhasillah hasil nukilanku melalui gelaran
"super yellow" oleh rakan2ku....

Kini...... sudah sampai masanya untuk aku melepaskan jentera ini bagi mencari keselesaan dalam hidup. Walaupun berat hati ini tapi aku mesti meneruskan keputusanku tanpa menoleh kebelakang lagi walaupun sebelum ini sudah 2 kali aku gagal utk mengotakan keputusan yang telah aku buat pada tahun 2009 dan 2010. Dan pada 2011 dengan lafaz bismillah aku dengan rasmi aku ingin MENJUAL KERETA PROTON SAGA yang telah di
"convert" kepada MITSUBISHI FIORE. Disini aku sertakan beberapa keping gambiran utk ditatap kepada umum dan juga menjadi kenangan kepadaku kelak jika jentera ini telahpun dilepaskan.... :-(










SELESAI SUDAH....

Kata orang usaha itu tangga kejayaan, dalam apa bidang pun jika kita berusaha dgn bersungguh2 pasti akan mendapat kejayaan. Mana sangka juan yang dahulunya kutu rayau kampung sampai ada orang kata juan ni "mat pet" "mat remp-it" " kaki tembok" dan sebagainya..... Tapi kini juan jadi apa ek? Personally aku rasa aku dah berjaya mencapai apa yang aku nak walaupun pada org lain may be pencapaian aku ni hanyalah sekecil hama. Tapi kejayaan dgn usaha kita sendiri nikmatnya mmg terasa menusuk ke qalbu dan sanubari.

Alhamdulillah genap 7 Mei 2011 (Sabtu) selesai sudah sesi pembelajaran juan selama 3 tahun di Institusi Pengajian Tinggi Awam. Rasanya baru semalam je aku daftar masuk, tup2 dh abes dh..... tapi itu kalo ikut kiraan on time. Yang aku ni ada 2 paper drop and thesis part II utk sem depan.... adoi! tp xpe sbb dh kawtim dgn lecturer sem depan aku xnak masuk kelas just amik exam jer. Itupun dah memadai utk aku gembira pada saat ini. At least dh x perlu hari2 rushing nk ke kelas..... 6.30pm - 12am. Rasa lega sgt2 penderitaan sudah berakhir. Lepas ni bolehlah aku fokus pada hobi aku....hehehehe.... leh ngeteh2.....gath2..... ride2..... outing.....gym.... sport.... properties agent dan macam2 lagilah juan nak buat.


Wednesday, May 4, 2011

15 jambatan yang mengerunkan di dunia

1. Hussaini Hanging Bridge, Pakistan

2. Aiguille du Midi Bridge, France

3. William Preston Lane, Jr. Memorial Bridge (Bay Bridge), Maryland

4. Sidu River Bridge, China

5. Royal Gorge Bridge, Colorado

6. Puente de Ojuela, Mexico

7. U Pain Bridge, Myanmar

8. Iya Valley Vine Bridges, Japan


9. Cikurutug Bridge, Indonesia

10. Carrick-a-Rede Rope Bridge, Northern Ireland

11. Capilano Suspension Bridge, Canada

12. Trift Suspension Bridge, Switzerland

13. Canopy Walk, Ghana

14. Mackinac Bridge, Michigan
15. Millau Viaduct, France