Wednesday, May 25, 2011

JUAL - BELI

Huarggghhh....!!!!!! Barulah dpt berehat sekejap setelah seharian mengadap komputer. Adoi mata plak terasa berat jer.... malam tadi lewat tido sebab ada deal jual beli kereta. Ceritanya gini, semalam aku dapat sms dr kawan, ada org berminat nk tgk kereta aku (baru berminat blum lg nk beli). Aku pun set lah masa lepas Isya' baru free. So kebetulan plak potential buyer tu satu daerah dgn aku. Xdelah susah sgt nk travel jauh utk deal yg blom pasti. Sampai ke tempat kejadian, aku dan member aku pun melabuhkan punggung di gerai milik bakal buyer tersebut. (rupa2nya buyer ni penebar roti canai merangkap tokei gerai makan). Aku pun order air sambil borak2 dgn member aku. Kemudian buyer tu dtg kenalkan diri kt aku. Pastu dia sambung tebar roti lg. Pastu dia mtk kunci nk tgk kete aku, aku pn bglah.... lepas tgk kete 5 minit dia sambung tebar roti lagi. Pastu dia dtg blk kt kitaorg cite masalah bisnes dia yg selalu kena kacau dgn pihak PBT sbb meniaga tanpa lesen, meniaga kt atas tanah orang... bla...bla...bla...bla....

Aku dh mula jeling manja kt kwn aku tu sehingga member aku tersipu2 malu menandakan aku mrh dlm senyuman :-) Dan member aku tu plak rs bersalah dalam keadaan serba salah. Aku mls nk dgr masalah dia terus aku potong cite.....

Aku : camnilah bang, berapa bajet abg selepas abg membuat penelitian yg penuh terhadap besi bergerak sy tu?

Buyer : ooOOoo...kereta awk tu ok, cantik dan ranggi.. biasalah org yg nk beli ni mestilah nk harga terbaik, yg nk jual pn sama kan? dulu abg pun pernah nk jual kereta honda abg. Tanya use car sana tnya use car sini hrga yg ditawarkan sgt rendah.... pastu abg cr kwn2 terdekat... bla...bla...tukar enjin... bla...bla...bla... habis byk modal bla...bla...bla...

Aku : (harus ke aku cepuk org ni? masa itu emas occay!!!!!) ooOO...yeke... camnilah bang, abg amik no fon sy nnt apa2 hal bgtaulah ek. Hari pun dh larut mlm ni sok pg2 buta dh nk kuar cr rezeki. Papehal abg call la yer....

Buyer : Eh, yeke.... x perasan plak. Abg pn dh nk tutup kedai ni.... ok2 nnt papehal abg call laaaa.....

Kesimpulannya :

Aku dh bukak harga aku, sepatutnya dia mtk harga bajet dia. Baru ada tawar menawar. Kalo x ngam harga xde masalah, boleh tambah kenalan. Xdelah aku nk letak pisau kt leher dia paksa suruh beli kereta aku. Ini tidak....org nk jmpa cite psl kete, dia boleh plak sembang cite PBT la, itulah, inilah. So kesimpulannya kita harus bersabar dlm menempuh kehidupan dan berdepan dgn org yg menjengkelkan itu.


No comments:

Post a Comment