Monday, May 23, 2011

SALE / LET




tutt....tutt...tutt....

Naz : Hello! assalammualaikum....shah ke ni?

juanz : waalaikumussalam.....ye saya....

Naz : kenal abg lg x? owner rumah kt Desa Alam U12, Shah Alam tuuuu....

juanz : ooOOOoo....ye...ye.. sy kenal lg (bala2...)

Naz : nk tnya ni apa cite umah yg awk jual tu? arini 23hb sepatutnya sy dh dpt payment dr Bank Islam. Tp bila sy check payment x masuk lagi. Lepas tu Maybank still potong jgk monthly loan lama sy sedangkan sy dh jual rumah tu. U engage lawyer mana ni? apsal LEMBAP sgt wat keje? Owner baru Azie tu plak xnk byr sewa umah sedangkan belum lagi sepenuhnya jd milik dia sbb bank x release payment lg kt sy.

juanz : Sabar bang... cenggini....Abg dh try tnya lawyer abg?

Naz : dah! dia ckp lawyer awk bantah cara keje dia then mtk tempoh sebulan lagi. Kalo cenggini teruklah saya. Apsal teruk sgt lawyer awk tu?

juanz : ooOOoo...kalo ikut etika jual beli rumah, tugas saya dh selesai selepas abg dan cik Azie tu menandatangani perjanjian jual beli @ S&P. Tetapi dalam kes abg ni apa yg boleh sy lakukan adalah menasihati cik Azie supaya dia boleh membayar sewa kt abg. Dan sy juga nasihatkan abg supaya berbincang dgn cik azie secara profesional. Perkara ni bergantung kpd pihak bank. Sy juga nk beritahu abg, kelewatan payment disebabkan oleh kelewatan lawyer abg tu sendiri. Pada mulanya Abg tidak menyediakan dokumen dgn lengkap bagi membantu urusan pertukaran nama dalam S&P. Kemudian lawyer abg lambat utk membaiki dan menyemak perjanjian S&P tersebut dari tempoh kebiasaan yg lawyer2 lain buat.

Naz : Tapi lawyer sy x maklumkan plak ttg perkara ni?

juanz : Abg.... sy xnak kondem mana2 pihak lagipun ini urusan antara lawyer abg dan lawyer sy. Inilah akibatnya jika menggunakan 2 lawyer utk urusan jual beli rumah. Lagi satu, lawyer abg tu nk jaga customer dan mestilah dia takkan menunjukkan kelemahan dia. Sebenarnya kes abg ni dah diperingkat penghujung selesai. Cuma sy berharap abg dpt berbincang dan bertolak ansur dgn cik Azie tu yer.....

Naz : thanks shah... maaflah td abg terkasar bahasa. Abg x phm sbnrnya ttg urusan jul beli rumah ni.

juanz : xpe bang...lps ni abg akan dpt pengalaman baru dan mudah bagi abg utk urusan kali ke-2. Nasihat sy, abg perlu sediakan dokumen selengkapnya sebelum berurusan. Juga bersabar krn urusan jual beli rumah mmg lama bergantung kpd status tanah/rumah tersebut serta byk lg faktor2 lain.


Fuh! menggigil aku angkat fon dr abg naz ni.... letih melayan karenah org2 cerewet ni.... terlampau pandai pun susah jadi sangat2 cerewet. Kalo ikutkan aku dh xde kena mengena dh dgn urusan jual beli rumah ni sbb apabila termaktubnya perjanjian yg telah ditandatangani kedua-dua belah pihak maka, tugas ejen telahpun selesai. Jika ada sebarang masalah pihak ejen hanya boleh membantu dari segi cadangan dan nasihat. Kerana apabila perjanjian telah dibuat, tugas selainnya adalah dr pihak lawyer dan pihak bank. Tugas ejen adalah utk menemukan kedua-dua belah pihak iaitu buyer&owner utk sign S&P. Susah jgk jadi ejen jual rumah ni rupanya ek. Rasa cam dah nk give up jer..... Tapi aku jadikan itu sbg satu pengalaman. X sume org dpt merasai pengalaman ni. Itu bergantung pada rezeki masing2. Ada kawan aku tu elok je jual rumah tanpa halangan papepun. Ckp pun berterabur, buyer tgk rumah melalui MMS pn boleh tertarik and terus deal. Bergantung pada rezeki masing2..... may be x sume org serasi and sesuai wat keje camni. Takpe.....dalam hidup ni kita kena wat try and error yg pasti mesti berada pada landasan yg betul dgn kerja yang halal dan hasil yg diterima itu akan menjadi berkat.

No comments:

Post a Comment