Tuesday, July 19, 2011

TUGASANKU I

Seharian semalam aku menunggu supplier instrument ni wat keje. Mulanya pagi tu sesi taklimat kat JPS Ampang then 2.30 pm baru pergi ke site kat Bestari Jaya, Kuala Selangor utk pemasangan alat baru. Sebelum ni company aku engage satu consultant utk handle instrument ni dari A - Z. Yang kitaorg tau just collect data jer. But now diaorg nk ubah plak, nk direct dgn supplier tp maintenance aku and the gang la yg kena buat. Calibrate pun aku jugak kena buat..... hahahha.... bertambah lagi keje ko juanz. Niat murni company aku tu aku sambut dgn baik dgn hati yg ikhlas NAMUN BEGITU... bkn setakat ini je kerja aku, ada byk lg tugasan2 lain yg mmg sedia ada dan ditambah lg dgn tugasan baru ini.....bagus2.... terkangkanglah ko lepas ni juanz dgn bebanan tugas yg sgt2 terlampau. Hahahaha....

Sebenarnya alat ni bertujuan utk mengetahui flow air tu berapa, depth and current situation punya sungai (tunggang langgang ayat aku). So bila dh dpt tau sume2 tu.... kita lehlah control air yg perlu di release dari DAM ke Sungai Selangor utk kepentingan habitat Kelip-kelip di Kg Kuantan Kuala Selangor tuuuuu....kerana Habitat kelip-kelip ni unik, ianya hidup melalui pokok berembang dan pokok berembang ni plak hidup melalui pertembungan air masin dan air tawar. Paras minima air yg perlu di release adalah sebanyak 350 MLD setiap hari, x boleh kurang dari itu. kalo kurang dari jumlah tersebut makanya air masin akan lebih mempengaruhi kt kawasan kelip-kelip tuh. Eh, dahlah.... panjang lebar plak aku explain ni. Kang bosan plak org nk baca ayat2 skema aku ni.... hehehehe... oklah.... biar gambar menceritakan segala2nya.... adios!!! :-)


Keadaan semasa di Sungai Selangor dari arah "up stream"


Keadaan semasa Sungai Selangor dari arah "down stream"


Sangat deras, kalo terjatuh kt sini ni mmg kompom mayat tidak ditemui.


Hah! yg ni adalah rakan setugasku yg baru putus cinta sambil memikirkan masa depannya yang masih mendung x cerah2... hehehe...

Yang comel2 ni pun rakan sekerja juga, tgh khusyuk melihat supplier tu wat keje.
(juanz kt mana yer???? jeng...jeng...jeng....)


Antara alatan yang digunakan utk mengukur dan mencari Q-liner sebelum menguji instrument yg dipasang.

Inilah instrument yg dimaksudkan, leh download data direct dari office.... dulu guna sistem dialing tp skng lg canggih dan jimat sbb rangkaian internet lebih meluas kannnnnn....




2 comments:

  1. Macam oil n gas plak Ada upstream downstream ekeke! Best gak ek kerja ko ni .. And thanks for the info on kelip2 tuh :) I never know about that!

    ReplyDelete
  2. well.... bidang terjun.... :-)

    ReplyDelete