Friday, August 5, 2011

MAKE YOUR OWN BREADCRUMBS

As salam.....

Ok petang2 gini juanz rasa nk share sesuatu kt koranglah. Pernah dengar ape itu breadcrumbs??? Tak pernah??? It's called Serbuk Roti in Malays. Ok la. Korang pernah makan chicken chop tak??? Ataupun nugget yang beli kat pasaraya. Perasan tak ade golden crumbs yang salut kat nugget and then when you fried it, it becomes crunchy and tasty. Sedap kalo dimakan time panas gitewww......





So itulah breadcrumbs. Kalau nak beli per box cost RM 2.50 kot paling murah. Instead of beli, baik buat sendiri je kan??


kalau nak tahu cam ne nak buat breadcrumbs sendiri, simple jer. All you need kalau roti yang dah nak expired tuh, leh la guna. At least tak de la terbuang.


Ok ah kak-ah kak....abang-abang..... inilah dia cara-cara untuk membuat Breadcrumbs.


Bahan-bahan


Roti keping (nak best saya suka guna wholemeal bread sebab beri texture lagi crunch when frying instead roti biasa)


Cara-cara


1. Panaskan oven suhu 200C. Carikkan roti kecil-kecil. Kemudian bakar dalam 3 minit.


2. Bila roti da garing, kisar menggunakan pengisar kering. Kisar sehingga hancur.


3. Tuang balik semua roti yang dikisar dalam dulang pembakar. Bakar balik dalam oven dalam 1-2 minit.


4. Sedia digunakan. hehehehe




Senang kan?? Jimat duit nak beli benda mudah cam ni, awek and boyfren pun sayang..... hehehehe......


Selamat mencuba. :)



4 comments:

  1. HAHAHAHHA! awek dan boyfren pon sayang?? pasal ko buat serbuk roti? hahahah lawak seh!

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ni entry copy paste dr blog someone tanpa mtk izin... boley???? hahaha.... sorry tuan tanah kedaung.... ;p

      Delete