Monday, October 17, 2011

TUGASAN KU II

Pada kali ini juanz nk cerita sket ttg tugas seorang pencinta alam sekitar. Seronok sebenarnya cite pasal keje ni. Hati sebenarnya tolak2 bagai tp kita kena semai dan pupuk semangat kerja supaya gembira dan ikhlas seterusnya mendapat keberkatan dari hasil pendapatan kita tu. Camne nk pupuk? camne nk semai? kena buat mcm tanam pokok bunga tu ker??? haaa....camtulah kot.... pepandailah pujuk hati tu kan. So macam aku, aku sedang cuba utk menjadi seorang yg gembira dan bercinta dgn kerjaya aku.... cuba amalkan dan kata dalam hati keje ni best! untung aku dpt keje kt sini... keje ni sgt best....best....best.... boleh gitu kawan2? hahaha...

Oklah kali ni aku kena pergi ke "site" /lawatan tapak ke satu daerah di Selangor. Tugas aku kena buat persampelan di anak sungai tersebut kerana menurut sumber disitu ada satu kilang tayar telah mengeluarkan efluen yang telah mencemari anak sungai tersebut. So aku bersama team aku bergegas ke tpt kejadian bg memastikan bahawa dakwaan itu benar atau sebaliknya atau tahyul semata2....

So sampai je di tempat kejadian "juanz team" telah pergi mencari punca pelepasan dari kilang terbabit. Kemudian kami menyusuri alur yang mencemari anak sungai tersebut sambil mencari lokasi sesuai utk membuat persampelan....."pembetulan" (Bkn aku yg buat persampelan, tp mmber aku yg buat, aku cume tunjuk tpt jer....huhuhuhu...)

Lihatlah gambar yang akan menceritakan segala-galanya.....


Kilang pemprosesan tayar

Punca utama pelepasan yang dikeluarkan tanpa sebarang kawalan pencemaran


Sangat hitam air ni....

Inilah hasilnya dari pelepasan dari kilang terbabit. Sangat cantik bukan anak sungai tersebut? bolehlah memancing atau bagi anak-anak mandi pastu terus masuk hospital kan?


Standby utk membuat persampelan

Mengambil sampel air untuk di analisis.


Antara alatan/instrument yang digunakan untuk membuat analisis terhadap sampel air yang di ambil tadi.




Rakan-rakan yang bekerja keras untuk menjayakan tugasan ini. Dimana juanz? hehehe.... carilah sendiri takkanlah gambar ni tersnap sendiri kot..... bahaya kalo jd gitu..... ;p




No comments:

Post a Comment