Thursday, December 1, 2011

EDISI KERETA : PRODUA ALZA



As salam....

Last week aku berpeluang utk test drive kereta juga MPV iaitu Produa Alza. Adakah mungkin kereta ini yang berhajat dihati? nanti dulu.... tetiba terlintas kat fikiran utk search sesuatu.... maka tgn pun menaiplah kt goggle "MASALAH PRODUA ALZA". Kemudian aku terbaca daripada satu forum ni.
Di sini ada beberapa maklum balas mengenai isu-isu dan masalah-masalah yang dihadapi oleh beberapa Alzarians :-


« Reply #1 on: January 09, 2010, 11:14 PM »


1) Masalah Bunyi - Bunyian dari tingkap
- Punca : ia dtg dari cermin kecil sebelah side mirror sebelah kanan.. dan dia ckp keluaran tahun 2010, masalah ni takkan timbul. [ty: bro @sacredturd]
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center atau terus hantar kepada perodua sc first week of 2010

2) Bila Brek Berbunyi
- Punca : tidak pasti sama ada berpunca daripada keadaan brek yang masih baru.
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center

3) Bunyi Enjin Kuat pada kelajuan 110-130
- Punca : ?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center

4) 3rd Row Seat side Kanan Panas bila Pemanduan lama
- Punca : ekzos di bawah seat tu sebabkan kepanasan?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center atau ianya adalah kes terpencil?


5) Bila hujan turun bunyi bising dari atas kereta Alza macam duduk dalam rumah beratap zink. Dah pergi ke SC Perodua (servis pertama 1000km)
- Punca : dan jawapannya bunyi tu sama dengan semua kereta keluaran Perodua. Kalau betul pun saya tak ada masaalah dengan kereta Proton (tak kan Proton lebih baik ?).
- Penyelesaian : Pergi buat sound insulations

6) Rustproff bawah kereta Alza tak dibuat 100% covered. Saya jumpa few sections di undercarriage yang tak di spray dengan rustproof coating. Potential untuk berkarat.
- Punca: robotic spraying program tak betul.
- Penyelesaian : -

7) Paint coating yang tak sama tebal (nipis pada bahagian bend) pada badan kerata Alza.
- Punca: robotic spraying program tak betul.

Cool Bila Pasang Aircond Berbunyi Cit Cit Cit (mcm tikus)
- Punca : Aircond Belt tidak ketat
- Penyelesaian : hantar SC dan suruh ketatkan tali belt.


Dan kemudian itu aku berkata....Alamak???? aku dh terbayar deposit, baru terpikir nk search forum ni.... tapi tawakal jela....

Dipetik dari : http://www.myperodua.com/index.php?topic=2056.0







No comments:

Post a Comment