Monday, July 30, 2012

CITE TENTANG ANI




Korang pernah x ada teman rapat masa zaman kekanak ribena dulu? aku nk share kt korang masa umur aku around 6 - 11 tahun kot (x berapa nk ingt sbb dh lama sgt2) masa tu aku rapat sgt dgn sepupu perempuan aku tu namanya ANI. Beza umur, dia tua setahun je dr aku, tp x taula camne kitaorg leh rapat gila. Umah dia nun jauh lbh kurang 120km jaraknya sehala. Mak dia dengan bapak aku ni adik beradik, tapi mak bapak dia telah merantau keluar dr kampung kitaorg. So kitaorg akan berjumpa masa cuti sekolah ataupun time raya jela. Kalo cuti sekolah dia akan dtg tido kt umah nenek pastu pagi2 lg dia akan dtg ke rumah aku... (jarak umah nenek ngan umah aku x jauh, bole jalan kaki jer....) Kitaorg akan bermain bersama-sama (main permainan tradisi kampung ler....). Sangat best..... time tu aku akan entertain dia utk main bersama dan aku akan tinggalkan kwn2 aku yg lain. Yela sbbnya ANI ni jrg dtg n jrg jumpa, kwn2 kampung tu dh sah2 leh jumpa anytime kan. 

Paling syahdu apabila musim cuti sekolah dh nk abes, time tu mak bapak ANI akan dtg utk amik ANI blk umah sbb dh nk mula sekolah. Bila time nk blk je ANI akan menangis meraung2 dalam kete  x nak blk. Aku cume perati jela sambil lambai2 tgn.... sian tgk dia.... yela dia pompuan, mestilah sedih kot.... aku time tu x rasa sedih pun sbbnya aku ada ramai lg kwn kampung. hahahaha.... sikit2 tu ada la sebak sket.... lps dia berlalu aku sambung main blk dgn kwn2 aku.....   Time raya pun sama mcm tu jgk..... ada sekali tu thn bila ntah aku x hengat, kitaorg 1 family dtg beraya ke rumah ANI, tp time tu ANI xde sbb dia gi beraya ke rumah kwn dia. Tapi time aku nk blk tetiba je dia blk umah, tp time tu aku dh kt dlm kete nk blk. Aku tgk ANI menangis teresak2 sambil memeluk ibunya... Aku nak wat apa la? lambai2 tgn kt dia sampailah hilang dr pandangan. 

Tapi cite ni tidak berlarutan, setelah kitaorg masuk ke alam remaja, masuk je sekolah menengah kitaorg masing2 ada perasaan malu. (agaknya masing2 dh akhil baligh kot.....huhuhu....). Kitaorg x pernah bertegur sapapun lps tu. Kalo berselisih or bertentang mata kitaorg just senyum2 jer... camtulah kekdahnya sampailah kitaorg meningkat dewasa. Sehinggalah sampai suatu ketika sekitar tahun 2005 - 2006 kot ANI dpt keje kt Shah Alam berhampiran dgn tpt keje aku. Dari situlah kitaorg mula rapat balik. Kitaorg selalu jumpa dan kalo ada masalah kitaorg sharing sama2. Sampai ada yg anggap kitaorg ni pasangan kekasih. Hahahaha.... hello kawan! sepupu kot.... aku jelah satu2nya sedara mara dia yg boleh dipercayai kt Shah Alam ni. Yang lain2 dh ke laut......hahaaha..... Punca jd rapat pun sbb ANI tu kebetulan couple plak dgn kwn aku. Tapi lastly ANI kawen dgn org lain sebab musababnya x dapek den nk cito kang panjang berjelo2 sapo yg nk jwb? ekau buleh ko nk baco cito ni sampai 3 hari 2 malam? ekau nak? den buleh jo tulis....hahahahaha..... Lepas dia kawen dia dpt keje plak kt Putrajaya di Jabatan tuttt...tutt...tutt.... dan terus duduk sana bersama suaminya yang tercinta.... :-)

Tapi skng ni masing2 dh meningkat ke peringkat pertengahan 30an kalo berjumpa kitaorg sembang2 biasa jela. Masing2 simpan kenangan zaman kekanak tu dalam lipatan diari yg tersusun indah.... seindah zaman lastik dikalungkan kat leher....  :-)

Sunday, July 29, 2012

SO CUTE....




WARNA WARNI KEHIDUPAN







Warna warni kehidupan yang indah penuh dengan keceriaan......  :-)

BURUNG SERINDIT



Serindit Melayu atau dalam nama ilmiahnya Loriculus galgulus atau dalam bahasa Inggris disebut Blue-crowned Hanging-parrot (burung bergantung dengan mahkota biru) adalah sejenis burung yang terdapat di dalam genus burung serindit Loriculus. Burung ini berukuran kecil, dengan panjang mencapai 12cm, berekor pendek dan berparuh-bengkok. Bulunya didominasi oleh warna hijau dengan sebagian bulu ekor dan leher berwarna merah. Walaupun ada perbedaan, burung jantan dan betina hampir serupa. burung serindit jantan memiliki bercak kepala bagai mahkota berwarna biru dan bercak tenggorokan berwarna merah, warna secara keseluruhan lebih cerah dan bersih. Burung betina berwarna lebih kusam dibanding jantan. Habitat dan populasi Serindit Melayu tersebar di hutan dataran rendah, dari permukaan laut sampai ketinggian 1,300m di Asia Tenggara terutama negara Brunei, Indonesia, Malaysia, Singapura dan Thailand. Memiliki area habitat untuk hidup dan mencari makan hingga radius 1.410.000 km2.

Serindit Melayu hidup dalam kelompok. Burung ini memiliki kebiasaan aktif memanjat dan berjalan daripada terbang. Saat istirahat, burung serindit menggantungkan badan ke bawah dengan menjepit/menggantungkan paruhnya di dahan (hanging parrot). Pakannya terdiri dari sayuran hijau, buah-buahan, padi-padian dan aneka serangga kecil. Perkembangbiakan burung ini melalui telur yang ditetaskan oleh burung betina biasanya menetaskan antara tiga sampai empat butir telur yang dierami sekitar 18 sampai 20 hari.

Burung Serindit termasuk keluarga famili Psittacidae dengan Burung Bayan, Burung Nuri, dan famili Cacatuidae Burung Kakatua, tetapi tidak masuk ke dalam famili Bayan Sejati yang lebih memiliki sebaran lebih luas.

Serindit Melayu (Loriculus galgulus) walau tidak masuk dalam Daftar Hewan (Burung) Berstatus Terancam (Endangered; EN) atau Terancam Punah yang berada di bawah status “Kritis” (CR) yang dikategorikan oleh Redlist IUCN, tetapi Serindit Melayu sudah sangat jarang ditemui bahkan sangat sulit menemuinya di Cagar Biosfer Giam Siak Kecil - Bukit Batu Riau. Serindit yang masuk kategori terancam adalah Serindit Flores (Loriculus flosculus) dan Serindit Sangihe (Loriculus catamene) bersama dengan 30 jenis burung yang berada dalam kategori ini seperti : Angsa Batu, Bangau Storm, Berkik Gunung Maluku, Celepuk, Elang Jawa, dll. Berdasarkan Red List Category & Criteria IUCN per tanggal 28 Juli 2010, Burung Serindit Melayu (Loriculus galgulus atau Blue-crowned Hanging-parrot) berada dalam Status (Status konservasi) : Least Concern (Risiko Rendah)

Read more at: http://www.attayaya.net/2010/07/burung-serindit-melayu-loriculus.html
Diambil dari tulisan aslinya di http://www.attayaya.net





Cute kan burung ni......


 Bulu warna hijau.... haaa... HIJAU?????  my fav colour nih.....  :-)









Thursday, July 26, 2012

CUTI KEJE GI SOPING


Sapa yang dah soping raya angkat tangan...!!!!! huhuhu..... semalam sesaje amek cuti rehat dgn niat disertakan pelaksanaan untuk bersoping. Hamek CUTI REHAT ye ahkak2, ahdik2.... bukan hamek M.C tau..... huhuhu..... Tapi sebenarnya xdela nk soping sgt pn just window2 jer dan kebetulan mmg ada hal plak kt Pavilion time tu. So disebabkan xde nk plan2 aku xtau nk tuju kemana, dlm kepala otak ni cuma ada SOGO jer..... so terus ke SOGO. Bila dah window2 kt SOGO tu (1/2 hari jgk kot....)  rasa mcm dh x bermaya dan mmg niat nk kuar dr KL before 2pm. So aku berjaya meloloskan diri dr kesesakan lalulintas dan terus menuju ke Sijangkang, Banting utk berjumpa dengan kawan. Sampai kt sana lbh kurang 2.30pm, masih ada beberapa jam lg utk berbuka, jgn sia2kan cuti yg telah di ambil so aku plan utk ke GM Klang plak. Sesampainya ke GM Klang aku x terfikir pun nk ke Kenanga Wholesale City (KWC)kan? boleh terlupa plak kan nk gi KWC ni....adoi..... padahal dh kt KL pg td dan masa beberapa jam yang lalu telah aku habiskan di SOGO shj...... apa aku buat? termenung je kot tgk baju..... nk gi Jalan TAR harap maaf la mmg x suke bersesakkan nnt aku akan kelemasan, nk gi KL lg mmg mcm xde harapan jer. Rumah dekat je kt Klang, tp niat hati nk gi KL tu sgt berat. Sangat malas tau nk bersesakkan.....Kat bawah ni nnt aku sharekan sedikit detail camne nk ke Kenanga Wholesale City (KWC) tu so sesapa yg bercadang nk gi sana leh la refer yer....

So nak dipendekkan cite dan setelah dirumuskan keseluruhan jadual, aku hanyalah pergi ke Pavilion - SOGO - Sijangkang - GM Klang - Bazar Meru, Klang - Balik umah - Berbuka. Sekian terima kasih.....  :-)

How going to Kenanga Wholesale City (KWC)?

By LRT
From Putra line (Kelana Jaya[KJ24] or Terminal Putra Gombak[KJ1]), interchange at Masjid Jamek[KJ13] to STAR line, disembark at Hang Tuah LRT station[ST3].
For STAR line route, disembark at Hang Tuah LRT station[ST3].

By Monorail
For Monorail route, disembark at Hang Tuah Monorail station[MR4].

By Bus
Rapid KL[B112],[U423].
A 5 minutes walking distance from Hang Tuah Rail and Bus station to KWC

 KENANGA WHOLESALE CITY


 PAVILION

 

 SOGO KUALA LUMPUR



GM WHOLESALE KLANG






BAZAR RAMADHAN MERU, KLANG

Tuesday, July 24, 2012

MOTIP GAMBAR????


Motip? laaaa...korang ni... sume benda kena ada motip ke? xde motip papepun..... just sesuka hati mak sedara belah mak aku jer aku nk ltk gmbar ni. Aku suke gambar lelaki yg duduk atas batu tu sebenarnya. Ayat-ayat puitis tu sila abaikan yek sbb ianya xde kena mengena dgn aku pun. Dah kebetulan ada kt gmbar tu so mls nk edit2 buang ayat2 tu.... Kalo korang nk copy paste silakan tapi i like jejaka yg duduk atas batu tu. Seolah-olah mcm tgh mancing tp frust berjam-jam tunggu x dpt ikan. So dh 3 hari dia duduk kt situ nk tunggu nelayan bot kecil utk dtg membantu beliau utk pulang ke bandar metropolitan. Sebabnya dah 3 hari jugak dia x masuk keje dan dengar2nya akan diberhentikan kerja.... hahahaha..... sengal......

Monday, July 23, 2012

HAPPY BIRTHDAY



Tetiba je kan post gambar happy birthday.... motip? hahaha... sbbnya sesaje je coz aku x pnh menyambut hari kelahiran ni. Bukan menyambut hari jadi ye kawan2, sbb anda sume xtau bila terjadinya diri anda dan terbentuknya diri anda itu.... hihihi..... Sebenarnya tarikh kelahiran aku dah lepas dah pada bulan Februari aritu. Tapi aku berharap tahun depan nk menyambut khas utk diri aku sendiri je boley? itupun kalau panjang umur.... InsyaALLAH.... amin......

KEMBARA KITA

Awat nak kait2 bagai dengan perkataan KEMBARA ni? x yah nak kembara sangatlah juanz oi..... sebenarnya pada ketika ini aku sedang melayan lagu dari Ella dan Ramli Sarip - Kembara Kita.......  Layan tul kena ngan jiwa aku..... klik kt bawah ni kalau teringin nak dengar atau nak download....



JATUH SAKIT AKIBAT KERINDUAN





 
Wah tajuk x hengat kan..... saje je create post ni sbbnya jrg kot org nk cite hal2 gini. Aku terpanggil nak menulis ttg tajuk ni sbb kejadian ni telah menimpa aku. Err...err...err.... maksud aku ialah, menimpa mak aku. hehehe.... Pada bulan Jun 2012 yang lalu adik perempuan aku telah melangsungkan perkahwinan bersama jejaka pilihan hatinya dari Klang, Selangor. Sepanjang majlis berlangsung alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Namun begitu, 3 hari selepas majlis tersebut adik aku bercadang utk berpindah ke rumah yang dibeli bersama suaminya di Klang. Maka dengan hati yang sayu dan pilu maka bertangis2anlah antara mak dan anak kerana mereka tidak pernah berpisah sebelum ini. Selang seminggu mak aku call meminta utk aku blk ke kampung halaman yang indah dan permai itu kerana terlalu rindu katanya….. (rindu kt adik aku ke rindu kt aku ni? Konpius tul…)

Maka aku pun baliklah ke kampung yang ku cintai itu….. sedang duduk diberanda sambil berbual2 makanya mak aku pun bercerita “kt hujung kg tu ko ingat lg x mak jah? dia jatuh sakit sbb ditinggalkan dgn anaknya. Dengar2nya teruk jgk sakit dia tu….” Aku terdiam sejenak…. Dlm hati aku berkata, aku nk balas apa kt mak aku ni? Aduyai….. pastu aku pun bersuara….. “ x ingatlah mak…. Mak jah yg mana ek? Takkanlah ditinggal dgn anak pun leh jd sakit? “ maka aku terasa seperti ada peluru berpandu yang menusuk menerjah di sanubariku ini…. “kau belum merasa menjadi tua, kau belum merasa apa yg mak rasa, kau belum rasa apa itu kerinduan…..” gulp!!! Terdiam aku.… malas nak bising2 aku pun blah…..

Agaknya itulah kot yg dinamakan sakit akibat kerinduan kan? Tapi itu antara mak dgn anak… kalau suami dgn isteri? Ayah dgn anak? ataupun pakwe dgn makwe yg x jd nk kawen camne plak yer? Ada ke kes leh jd sakit jgk akibat dari kerinduan? So far….. xtaulah aku…. X reti nk rindu2 ni…. Hahahaha….. kelasssss kau juanz…..

Sunday, July 22, 2012

TAZKIRAH ISNIN

Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, Rasulullah SAW bersabda: Tidak seorang pun daripada hamba Allah yang berpuasa sehari dengan niat kerana Allah, melainkan Allah akan jauhkan mukanya daripada kepanasan api neraka sejauh perjalanan tujuh puluh tahun lamanya.

Riwayat : Bukhari dan Muslim

Huraiannya Hadith :
 
Setiap orang yang berpuasa dengan niat yang ikhlas kerana Allah, kemudian memelihara puasanya daripada amalan-amalan yang ditegah, Allah akan membalasnya dengan menjauhkan dirinya daripada api neraka sejauh tujuh puluh tahun perjalanan.
 
Sesungguhnya setiap amalan yang dilakukan dengan bersungguh-sungguh meskipun sedikit tetap ada ganjarannya dan dinilai oleh Allah SWT. Ia menjadi saham yang boleh membantu manusia tersebut di akhirat kelak.


Sharing is Caring...
Bersama-samalah kita berusaha untuk berubah menjadi hamba ALLAH yang taat dan patuh pada perintahNya yer!   Selamat Beramal :D

Thursday, July 19, 2012

PRODUA ALZA VS TOYOTA PASSO SETTE


Dah lama aku x main kete...hah?? main kete?? main kete ni yang macam main kereta permainan tu ker?? korang ni kalo salah taip je dan2 tu terus terbeliakkan bijik mata pastu ulang balik ayat tu dgn nada yg ala2 terperanjat kan. Bukan aku xtau, padahal saje je nk cr point aku salah taip tu kan? eleh..... maksud main kete tu ialah dah lama aku x memasuki dunia permotoran dan modifikasi kereta ni, itulah yg aku cuba nk sampaikan.... kan panjang ayatnya kalo dihuraikan kan? ckp main kete je udah ler..... korang nih..... saje je tau.... hehehehe.... Sebenarnya dah lama aku mengidamkan kereta TOYOTA PASSO SETTE ni sebab tu aku beli kete PRODUA ALZA ALZA SILVER Sebab nnt boleh di convert jadi model TOYOTA PASSO SETTE. Sebenarnya model TOYOTA PASSO SETTE ni adalah model keluaran dr negara Jepun. Kini Malaysia melalui syarikat PRODUA telah mengambil model ini untuk dipasarkan di Malaysia namun diubah daripada TOYOTA PASSO SETTE menjadi PRODUA ALZA. Sekali imbas tidak banyak perbezaannya namun begitu jika di teliti secara halus atau halusinasi  mmg ketara perbezaan part2 dari 2 model ni. Basic body sama jer dan performance enjin pun sama dari model Toyota. 

Melalui survey yang dibuat aku telah pun menyiapkan manual book dan study utk meng'convert atau menyumpah kereta aku menjadi TOYOTA PASSO SETTE. Rujukan melalui Bengkel E-pul Speed Garage Klang sedikit sebanyak mmg banyak membantu. Lagipun owner bengkel tu (en. epul) dah pun wat ujikaji ke atas kereta PRODUA ALZA beliau. Anggaran kos?? hehehe.... around RM15K - RM20K  jer... Biasalah kalo nak main kete model TOYOTA PASSO SETTE ni. Ini kira murahlah kalo nak dibandingkan dengan kereta MAZDA RX-8 tu kan.....side mirror 2nd sebelah je dh mencecah RM700. So....kenalah dgn harga kete tu, tp road tax/insuran murah sbb cc 1.3, performance? kira bolehlah.... x rasa pun mcm 1.3 kalo dh kt highway....jgn compare dgn kete power2 tau like SUBARU.... MAZDA mmg terkenal dgn enjin ROTARY.....tahan lasak you.... huhuhu....

Namun setelah memikiorkan beberapa faktor telah membuatkan aku rasa kena hold atau kuburkan sahaja niat membazir aku tu.... apakah faktor2 itu?

1. Kena main lari2 dari JPJ (lagi2 keta kaler oren dia tu....)

2. Semakin lama jiwa ke arah itu agak berkurangan

3. Faktor usia? no...no..no... yg ni x jd faktor lg occaayyy....hehehe....

4. Membazir kot.....

5. Kekangan Masa

6. Malas dah nak berulang alik ke bengkel.

7. Suka hati aku la....hahaha....

8. Baik aku kumpul lagi sket duit, terus je beli kete yang high performance..... SUBARU.... HONDA DC5..... VOLKSWAGON GTI.... jual tanah la der... hahaha......

Kat bawah ni aku sharekan gambar-gambar kereta model TOYOTA PASSO SETTE dan kereta PRODUA ALZA. Korang buatlah perbandingan sendiri ek. Yang paling jelas kt bumper belakang, lampu depan, grill... eh byklah aku nk bgtau.... nk edit2 gmbar aku xde masa. cukuplah gambar asing2 ni yer...



TOYOTA PASSO SETTE


  
















PRODUA ALZA






Tuesday, July 17, 2012

ENFORCEMENT

Dah lama kot x menebas..... hahahaha.... tetiba leh plak TERjoin dgn gang2 penguatkuasa nih. aik? camne gang2 teknikal leh join enforcement ni? sbnrnya enforcement tu berada dalam kawasan jajahan aku so secara otomatiknya aku kenalah turut serta. Tapi yang sebenarnya aku telah tertipu dgn helah sang peria yang aku rasa nk benam2kan je kt dlm air Sungai Selangor tu.... hampeh tul aku kena game!!! Memula kata nak wat lawatan tapak je utk prepare enforcement next month. So aku dgn bergayanya joinlah diaorg tanpa ada sebarang preparation dr segi baju spare and safety boot. So sesampainya di tempat kejadian hati aku dh mula membuak2 je..... "jaga kau saiful" hahaha.... Sgt best dgn baju kemeja + seluar slack + kasut kilat dan dihadiahkan dgn sebilah parang untuk menebas tanaman pokok2 haram di atas tanah warta kerajaan di area Kuala Selangor. Maka dgn itu aku hanya mampu memegang kamera digital utk mengambil beberapa keping gambar diaorg utk diabadikan kepada anak cucu diaorg nnt. Gambar aku? x payah laaaa..... aku ni kan pemalu.... cet!