Monday, July 30, 2012

CITE TENTANG ANI




Korang pernah x ada teman rapat masa zaman kekanak ribena dulu? aku nk share kt korang masa umur aku around 6 - 11 tahun kot (x berapa nk ingt sbb dh lama sgt2) masa tu aku rapat sgt dgn sepupu perempuan aku tu namanya ANI. Beza umur, dia tua setahun je dr aku, tp x taula camne kitaorg leh rapat gila. Umah dia nun jauh lbh kurang 120km jaraknya sehala. Mak dia dengan bapak aku ni adik beradik, tapi mak bapak dia telah merantau keluar dr kampung kitaorg. So kitaorg akan berjumpa masa cuti sekolah ataupun time raya jela. Kalo cuti sekolah dia akan dtg tido kt umah nenek pastu pagi2 lg dia akan dtg ke rumah aku... (jarak umah nenek ngan umah aku x jauh, bole jalan kaki jer....) Kitaorg akan bermain bersama-sama (main permainan tradisi kampung ler....). Sangat best..... time tu aku akan entertain dia utk main bersama dan aku akan tinggalkan kwn2 aku yg lain. Yela sbbnya ANI ni jrg dtg n jrg jumpa, kwn2 kampung tu dh sah2 leh jumpa anytime kan. 

Paling syahdu apabila musim cuti sekolah dh nk abes, time tu mak bapak ANI akan dtg utk amik ANI blk umah sbb dh nk mula sekolah. Bila time nk blk je ANI akan menangis meraung2 dalam kete  x nak blk. Aku cume perati jela sambil lambai2 tgn.... sian tgk dia.... yela dia pompuan, mestilah sedih kot.... aku time tu x rasa sedih pun sbbnya aku ada ramai lg kwn kampung. hahahaha.... sikit2 tu ada la sebak sket.... lps dia berlalu aku sambung main blk dgn kwn2 aku.....   Time raya pun sama mcm tu jgk..... ada sekali tu thn bila ntah aku x hengat, kitaorg 1 family dtg beraya ke rumah ANI, tp time tu ANI xde sbb dia gi beraya ke rumah kwn dia. Tapi time aku nk blk tetiba je dia blk umah, tp time tu aku dh kt dlm kete nk blk. Aku tgk ANI menangis teresak2 sambil memeluk ibunya... Aku nak wat apa la? lambai2 tgn kt dia sampailah hilang dr pandangan. 

Tapi cite ni tidak berlarutan, setelah kitaorg masuk ke alam remaja, masuk je sekolah menengah kitaorg masing2 ada perasaan malu. (agaknya masing2 dh akhil baligh kot.....huhuhu....). Kitaorg x pernah bertegur sapapun lps tu. Kalo berselisih or bertentang mata kitaorg just senyum2 jer... camtulah kekdahnya sampailah kitaorg meningkat dewasa. Sehinggalah sampai suatu ketika sekitar tahun 2005 - 2006 kot ANI dpt keje kt Shah Alam berhampiran dgn tpt keje aku. Dari situlah kitaorg mula rapat balik. Kitaorg selalu jumpa dan kalo ada masalah kitaorg sharing sama2. Sampai ada yg anggap kitaorg ni pasangan kekasih. Hahahaha.... hello kawan! sepupu kot.... aku jelah satu2nya sedara mara dia yg boleh dipercayai kt Shah Alam ni. Yang lain2 dh ke laut......hahaaha..... Punca jd rapat pun sbb ANI tu kebetulan couple plak dgn kwn aku. Tapi lastly ANI kawen dgn org lain sebab musababnya x dapek den nk cito kang panjang berjelo2 sapo yg nk jwb? ekau buleh ko nk baco cito ni sampai 3 hari 2 malam? ekau nak? den buleh jo tulis....hahahahaha..... Lepas dia kawen dia dpt keje plak kt Putrajaya di Jabatan tuttt...tutt...tutt.... dan terus duduk sana bersama suaminya yang tercinta.... :-)

Tapi skng ni masing2 dh meningkat ke peringkat pertengahan 30an kalo berjumpa kitaorg sembang2 biasa jela. Masing2 simpan kenangan zaman kekanak tu dalam lipatan diari yg tersusun indah.... seindah zaman lastik dikalungkan kat leher....  :-)

4 comments:

  1. Indah betol kenangan zaman kecik2..

    ReplyDelete
  2. Salam..saye pun tak tegur sepupu lelaki tau..sebab malu kot..dan ade batas jugak nak borak lebih2..sebab masing2 menjaga keprofesionalan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahasa apakah itu? keprofesionalan..... hahahaha.....

      Delete