Tuesday, July 17, 2012

ENFORCEMENT

Dah lama kot x menebas..... hahahaha.... tetiba leh plak TERjoin dgn gang2 penguatkuasa nih. aik? camne gang2 teknikal leh join enforcement ni? sbnrnya enforcement tu berada dalam kawasan jajahan aku so secara otomatiknya aku kenalah turut serta. Tapi yang sebenarnya aku telah tertipu dgn helah sang peria yang aku rasa nk benam2kan je kt dlm air Sungai Selangor tu.... hampeh tul aku kena game!!! Memula kata nak wat lawatan tapak je utk prepare enforcement next month. So aku dgn bergayanya joinlah diaorg tanpa ada sebarang preparation dr segi baju spare and safety boot. So sesampainya di tempat kejadian hati aku dh mula membuak2 je..... "jaga kau saiful" hahaha.... Sgt best dgn baju kemeja + seluar slack + kasut kilat dan dihadiahkan dgn sebilah parang untuk menebas tanaman pokok2 haram di atas tanah warta kerajaan di area Kuala Selangor. Maka dgn itu aku hanya mampu memegang kamera digital utk mengambil beberapa keping gambar diaorg utk diabadikan kepada anak cucu diaorg nnt. Gambar aku? x payah laaaa..... aku ni kan pemalu.... cet!
















4 comments:

  1. Tumpang tnye..kenapa pokok2 itu ditebg...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tanah tu dh diwartakan atas atas zon perlindungan kelip, so xleh ada tanaman lain selain pokok nipah, sago dan pokok2 yg boleh menjadikan habitat kelip2 tu.... ada paham ke adik manis? ;p

      Delete
  2. baru nak tanyer soklan tu...
    kenapa plok diorang tebang pokok tu hah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. spt jawapan di atas, org tu dh menceroboh wat projek pertanian secara besar2an n dah musnahkan habitat kelip2.... populasi kelip2 dh menurun sebanyak 40% sejak tahun 2009... kajian drpd pihak FRIM.

      Delete