Thursday, July 19, 2012

PRODUA ALZA VS TOYOTA PASSO SETTE


Dah lama aku x main kete...hah?? main kete?? main kete ni yang macam main kereta permainan tu ker?? korang ni kalo salah taip je dan2 tu terus terbeliakkan bijik mata pastu ulang balik ayat tu dgn nada yg ala2 terperanjat kan. Bukan aku xtau, padahal saje je nk cr point aku salah taip tu kan? eleh..... maksud main kete tu ialah dah lama aku x memasuki dunia permotoran dan modifikasi kereta ni, itulah yg aku cuba nk sampaikan.... kan panjang ayatnya kalo dihuraikan kan? ckp main kete je udah ler..... korang nih..... saje je tau.... hehehehe.... Sebenarnya dah lama aku mengidamkan kereta TOYOTA PASSO SETTE ni sebab tu aku beli kete PRODUA ALZA ALZA SILVER Sebab nnt boleh di convert jadi model TOYOTA PASSO SETTE. Sebenarnya model TOYOTA PASSO SETTE ni adalah model keluaran dr negara Jepun. Kini Malaysia melalui syarikat PRODUA telah mengambil model ini untuk dipasarkan di Malaysia namun diubah daripada TOYOTA PASSO SETTE menjadi PRODUA ALZA. Sekali imbas tidak banyak perbezaannya namun begitu jika di teliti secara halus atau halusinasi  mmg ketara perbezaan part2 dari 2 model ni. Basic body sama jer dan performance enjin pun sama dari model Toyota. 

Melalui survey yang dibuat aku telah pun menyiapkan manual book dan study utk meng'convert atau menyumpah kereta aku menjadi TOYOTA PASSO SETTE. Rujukan melalui Bengkel E-pul Speed Garage Klang sedikit sebanyak mmg banyak membantu. Lagipun owner bengkel tu (en. epul) dah pun wat ujikaji ke atas kereta PRODUA ALZA beliau. Anggaran kos?? hehehe.... around RM15K - RM20K  jer... Biasalah kalo nak main kete model TOYOTA PASSO SETTE ni. Ini kira murahlah kalo nak dibandingkan dengan kereta MAZDA RX-8 tu kan.....side mirror 2nd sebelah je dh mencecah RM700. So....kenalah dgn harga kete tu, tp road tax/insuran murah sbb cc 1.3, performance? kira bolehlah.... x rasa pun mcm 1.3 kalo dh kt highway....jgn compare dgn kete power2 tau like SUBARU.... MAZDA mmg terkenal dgn enjin ROTARY.....tahan lasak you.... huhuhu....

Namun setelah memikiorkan beberapa faktor telah membuatkan aku rasa kena hold atau kuburkan sahaja niat membazir aku tu.... apakah faktor2 itu?

1. Kena main lari2 dari JPJ (lagi2 keta kaler oren dia tu....)

2. Semakin lama jiwa ke arah itu agak berkurangan

3. Faktor usia? no...no..no... yg ni x jd faktor lg occaayyy....hehehe....

4. Membazir kot.....

5. Kekangan Masa

6. Malas dah nak berulang alik ke bengkel.

7. Suka hati aku la....hahaha....

8. Baik aku kumpul lagi sket duit, terus je beli kete yang high performance..... SUBARU.... HONDA DC5..... VOLKSWAGON GTI.... jual tanah la der... hahaha......

Kat bawah ni aku sharekan gambar-gambar kereta model TOYOTA PASSO SETTE dan kereta PRODUA ALZA. Korang buatlah perbandingan sendiri ek. Yang paling jelas kt bumper belakang, lampu depan, grill... eh byklah aku nk bgtau.... nk edit2 gmbar aku xde masa. cukuplah gambar asing2 ni yer...



TOYOTA PASSO SETTE


  
















PRODUA ALZA






5 comments:

  1. Malaysia mmg byk convert jns keta2 luar kan? hehe




    slm ramadhan :P





    Luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  2. Malaysia tak tiru kereta tapi malaysia rebadge krite yang sedie ade

    ReplyDelete
  3. Ngok.. Korg salah Ni.. Title Tu terbalik.. Toyota passo sebenarnya rebadge alza.. Bukan alza rebadge toyota passo.. Korg selidik sendiri ye.. Kan rajin guna uncle google..

    ReplyDelete