Tuesday, August 28, 2012

DI SEBALIK WATAK BADUT


Comel kan gambar2 badut kt atas tu.... teringat masa kecik2 dulu cite hindustan tajuknya "Mera Naam Joker" filem tahun 1970. Sedih sgt cite tu.... aku yg time tu msh kecik lg (sekolah rendah kot) pun boleh touching bila tgk cite ni. Kesian sgt kt badut tu sbbnya org hanya bergelak ketawa melihatnya tetapi tidak tau apa yg tersirat di dalam hatinya dan tersurat dalam hidupnya.... lebih kurang ginilah sinopsis citenya.....

Mera Naam Joker adalah kisah Raju, yang bapanya dianggap sebagai badut sarkas terbaik. Sejak dia meninggal dunia dalam kemalangan semasa prestasi beliau, ibu Raju telah ditangkis oleh sarkas. Seperti nasib akan ia, Raju mempunyai afiniti semula jadi terhadap dunia sarkas. Filem kesan perjalanan Raju dari zaman kanak-kanak untuk hari prestasi terakhir.

Mera Naam Joker dibahagikan kepada 3 bab. Bab pertama adalah tentang Raju remaja dan berurusan dengan keberahian beliau dengan gurunya Mary (Simi Garewal). Dia memberinya keyakinan dalam dirinya, dan dia mendapati dunia kewanitaan dan keinginan. Tetapi sudah tentu dia lebih tua daripada dia, dan dia menghadiri perkahwinan beliau dalam keadaan keriangan palsu. Pelajaran Mary namun tidak hilang: Raju datang untuk menyedari bahawa dia dilahirkan untuk membuat ketawa dunia, walaupun masalah sendiri.

Selepas kesedihan hati pertama, cerita berikut Raju dewasa yang telah mendapati kerja dengan Gemini Circus sebagai badut. Impiannya menjadi kenyataan! Sarkas dimiliki oleh Mahendra Singh (Dharmendra) yang telah memahami potensi Raju dan memberinya kerja. Sarkas tuan rumah melawat sekumpulan artis dari Rusia, dan dia jatuh cinta dengan Marina (Kseniya Ryabinkina), trapezist plumbum. Walaupun halangan bahasa mereka menjadi dekat, dan 1/2 Raju berharap bahawa mereka mungkin tinggal bersama. Tetapi dia menghadapi kesedihan hati sekali lagi apabila hujung sarkas dan Marina kembali ke Rusia. Ia adalah dalam bab ini bahawa ibu Raju mati semasa prestasi Raju, menonton anaknya melakukan aksi sangat yang menyebabkan kematian bapanya.

Dalam bab terakhir, Raju telah meninggalkan sarkas dan merayau sekitar tanpa tujuan. Satu hari dia bertemu Meena (Padmini), seorang gadis yatim piatu yang mempunyai cita-cita menjadi pelakon terkenal. Meena dan Raju menubuhkan persatuan, memulakan perniagaan sarkas kecil dan kemudian bergerak ke teater. Mereka agak berjaya, tetapi kerjasama mereka berakhir apabila dia ditawarkan peranan dalam filem. Dia meninggalkan, dan dia sedar dia telah digunakan beliau dalam nafsu beliau untuk kejayaan.

Raju sentiasa membawa anak patung badut yang dipunyai oleh bapanya. Setiap kali dia jatuh cinta, dia berbakat patung yang tercinta, hanya untuk melihat ia kembali kepadanya. Patung digunakan sebagai metafora untuk jantung simplistik Raju mana ada ruang untuk semua orang.

Pada akhir filem itu, Raju berjaya untuk menyertai sarkas besar melawat India, dan filem-filem menggambarkan Raju melakukan perbuatan terakhir. Apabila Raju mengalami atttack jantung di atas pentas, penonton tidak membawanya serius dan dia mati sebelum sesiapa sedar. Ini membawa kepada kesimpulan bahawa Raju meninggal dunia membuat ketawa dunia.

2 comments:

  1. filem ni zaman mak dengan abah dedulu nih.hehe


    slm lebaran,
    cik ana

    ReplyDelete