Sunday, August 12, 2012

KATA-KATA YANG TERMAKBUL

Assalammualaikum......

Selamat pagi Isnin semua.... :-)

Pagi ni aku nak cite sket tentang kata-kata yang termakbul. Maksud aku camni.... korang pnh x terjadi dlm hidup korang apabila korang bercakap tentang sesuatu tetiba perkara yg korang ckpkan tu jd kenyataan. pernah x? korang leh fhm ke apa yg aku tulis ni? err...err...err.. camne ek nk terangkan. Oklah camni.... aku cite tentang beberapa kejadian yg pernah aku alami dulu yer.

Kisah 1
Masa ni masa zaman study dulu. Aku ada seorang teman rapat Ajid dari Batu Pahat Johor. Kemana2 memang aku selalu berdua ngan dia. Masa tu kami menyewa di Seksyen 19, Shah Alam. Ada satu malam tu aku pakat2 dgn dia nk mkn burger. So kitaorg pn kuarlah naik moto mencari stall burger kt area situ. Tengah meronda2 tu kitaorg pn terjumpalah stall burger tepi jalan, makanya Ajid pn nk belok gi kt stall burger tu tp aku menghalang. Aku soh Ajid gi 7-eleven dulu beli air kemudian baliknya nnt baru singgah beli burger.. So Ajid pn x jd belok makanya meneruskan kembali perjalanan ke 7-eleven. Dalam perjalanan nak ke 7-eleven tu aku pn buat topik, aku create skrip utk ajid.....hehehehe... "Jid, katakanlah kan, tetiba bila lps kita beli air ni kita nk beli burger td, tup2 brader tu pn tutup stall dia.... pastu dia ckp apa tau jid.... "maaflah dik, burger dh abes. bru je abes ni haaaa.... abg td tu org last beli" .....  "Argh! mengarutlah ko juanz.... ada2 jer... mana mungkin beb!"

So nak dijadikan cite kitaorg pn blklah gi stall burger tu lps beli air kt 7-eleven tu td. Sesampainya kt stall burger tu Ajid pn order, "Bang burger ayam 2 bang...." nak tau x apa brader tu jwb? korang mesti dpt agak kan? masalahnya kalo ayat dia lari sket2 tu oklah.... tapi ayat yg kuar dr mulut brader tu sebijik (mcm copy&paste) dgn apa yg aku skripkan kt Ajid masa on the way nk gi 7-eleven tu td..... "maaflah dik, burger dh abes. bru je abes ni haaaa.... abg td tu org last beli. Ajid kaku membisu sambil jeling pandang aku,..... Cepat2 dia start moto terus blah.... sbb x tahan nk ketawa terbahak2.... sampai skang cite ni tetap aku ingat antara aku & Ajid...... to Ajid...... segala kenangan kita x mungkin aku lupakan..... bilalah nk gi Batu Pahat lg ni... :-) 

Kisah 2
Yang ni baru je berlaku last week....sesaje berseloroh ckp malam karang nk gi AEON Bukit Raja, Klang. Sebenarnya x plan pun.....tapi tup2 terjadi sungguh malam tu memang pegi sungguh ke  AEON Bukit Raja, Klang sbb ada penyebab utk aku berada disitu. Adoi..... makanya termakbul kan kata2 itewww...... dalam bulan pose beb!

Kisah 3
Aku pernah sakit hati dgn seseorang tp x mampu aku nak luahkan. Aku cuba utk tahan hati aku dari terdetik tapi aku manusia lemah last2 terdetik aku berdoa mtk org tu terima musibah. Masalahnya aku siap doakan dia eksiden pulak..... last2nya mmg betul eksiden nsb baik x teruk. Aku jd trauma lps tu.... cpt2 aku mtk maaf kt org tu. Padahal mulanya dia yg buat slh kt aku. Dia terpinga2..... aku ckp ko maafkan jelah aku abes cite. Jangan tanya kenapa occaaayyyy..... owh.... maaf apekah? what happen? Allah Maha Mengetahui.

Sebenarnya byk lagi kisah2 yg aku nk paparkan tp cukuplah 3 kisah pendek ni.... so kesimpulannya berhati2lah bila berkata2 kerana kata2 itu merupakan satu doa. Cuma apabila kita berkata2 kita x sedar samada kata2 itu dimakbulkan ataupun tidak. Mungkin jika ketika kita berkata2 tu tetiba malaikat lalu or masa tu mmg waktu yg sedang terbuka Pintu Arasyh makanya leh cpt sampai doa atau kata2 yg bersahaja atau sekadar gurauan seterusnya leh termakbul doa itu. Ini sume ustaz yg ckp bkn aku ckp tau.... korang jgn wat andaian mcm2 plak.... rujuk dgn yg pakar yer.... daaaaaaaaa...........


No comments:

Post a Comment