Monday, August 6, 2012

XDE MOTIP....

Sedang mencari mood keje maka terbitlah post xde motip pada pagi ni. Manalah tau lepas menaip2 kt blog tetiba terus segar bugar kan? harap2 jadilah eksperimen ni sbbnya xde org berminat pun nk wat kajian ttg ini kan. ngeh...ngeh...ngeh... 

3 hari bercuti berlalu Sabtu&Ahad + Isnin nuzul al-qur'an. Pagi td masa nk gi keje dgr DJ radio tu announce semalam (Isnin cuti nuzul al-qur'an) jalan kt KL jem teruk giler vavi. Apalah yg korang fikirkan ek? DJ yg announce tu pn bercelotehlah membuat andaian2 yg sememangnya logik dan boleh diterima akal seperti warga Selangor yg bercuti ramai gi shopping, warga KL plak sedang bekerja seperti biasa, lagipun hari Isnin dan macam2 lagi andaian laaa..... nsb baiklah ada radio, kalo x haram 'J' aku xtau apa yg terjadi kt KL tu.

Cuti selama 3hari x byk perubahan jadual yg berlaku melainkan balik kg duduk umah diam2 dan jumpa mak abah. Pastu hari Sabtu kitaorg ada wat masak2 utk adat orag JAWA "MUNJUNG". Nak translate ke dalam Bahasa Melayu aku x reti tp lebih kurang ginilah maksudnya.... "MUNJUNG" adalah adat orang beretnik JAWA kacukan JERMAN macam aku ni haaaa..... dimana kita akan bertukar2 juadah berbuka menjelang Syawal menjelma. Kalo dulu ianya dilakukan pada 2-3 hari sebelum raya ataupun nk lebih meriah pada malam raya. Tapi adat ni dah berlaku dilution dgn arus kemodenan maka ianya dilakukan mengikut masa "IKUT SUKA HATI". Tapi syukur alhamdulillah adat ni masih lg wujud tp xtau sampai bila ianya boleh bertahan.... xpelah nnt kalo ada masa aku detailkan lg acara/adat 'MUNJUNG' ni yer rakan2.....

So aku rasa mcm dh segar bugar sket berbanding 10 minit yg lalu, dengan itu aku nk start enjin TOYOTA HILUX yg diidam2kan oleh seseorang itu tetapi bukan TRITON atau DMAX atau yg seangkatan dengannya yer rakan2ku. Tujuannya utk pergi membuat lawatan tapak dan kawasan jajahan. Oklah uols! selamat bekerja dengan jayanya.... assalammualaikum..... :-)

2 comments:

  1. jermannnnn???? ohh..terbatal puasa sebab muntah dengan sengaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurengggg......!!!! asssaaammmmmm.....!!!!!

      Delete