Thursday, December 27, 2012

PROPERTIES SEMAKIN MAHAL

Dah lama bebenor x mengikuti perkembangan semasa hal2 properties ni. Nak join balik rasa dah tersangat2 malas. Pada ketika ini sesaje la search kt mudah nak tgk nilai pasaran semasa rumah di Setia Alam, Klang ni. Mak oi! terkejut beruk aku tgk harganya melambung tinggi 2-3 kali ganda. Dalam tempoh 2009 - 2012 (4 tahun) perubahan yang mendadak. Ini adalah harga sebuah rumah apartment beb! bukannya rumah teres setingkat. Kalau teres setingkat oklah jgk aku boleh terima dengan harga tu. Kesian kat orang2 yang baru nk membina hidup, kewangan x berapa nk kukuh, sampai bila nk menyewa ibarat sama je membayar monthly sewa dgn monthly bank. Sambil2 terkejut tu sempat lagi aku tersengih2 dan tersenyum. Dan2 keluar awan angan2 kt atas kepala.... (kalau jual beberapa bijik rumah aku ni for sure pakcik kayo....) huhuhuhu..... oklah kt bwh ni aku bg contoh pengiraan basic utk sesapa yang nk beli rumah. Ini bkn saje pengiraan tapi sebenarnya sejumlah wang pendahuluan yg korang kena sediakan sebelum berfikir nk beli rumah. Membebankan tapi itulah hakikat yang harus ditelan....  :-(

Contoh harga rumah yang berharga : RM 135,000.

Harga rumah =  RM 135k
3% booking  =  RM 4,050
7% deposit   =  RM 9,450 (dibayar masa sign S&P (SPA)-boleh withdraw KWSP (10%+10%))
90% Loan     =  RM 121,500
Fee lawyer    =  estimate RM 3k.

Total secara kasar wang yang perlu disediakan ialah : RM 16, 500 atau lebih lagi amek lump sum 
RM 18,000.00. Ngeri2......

Pangsapuri AKASIA, Setia Prima, Setia Alam, Klang. RM 250 000.


Pangsapuri SEMARAK 1, Setia Prima, Setia Alam, Klang. RM 145 000.





4 comments:

  1. Agak menakutkan melihatkan harga properties masa sekarang. Padahal kos pembinaan rumah adalah lebih kurang 50 - 60 % harga yang dijual.

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's why now in Selangor gov control to who the salary RM3000 above can't buy properties house price below RM42,000.

      Delete
  2. apalah sangat property 42k. Berapa banyak jer ada. Rumah setinggan pn ntah2 lagi mahal dari tu.hurm.masalah skrang harga rumah melipat kali ganda naik. Macam tak logik plak kenaikan dia. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. well.... itulah hakikat, tp at least ada jgklah effort utk halang org dr terus menerus beli utk pelaburan sedangkan org yg sepatutnya layak utk duduk terabai.

      Delete