Tuesday, December 17, 2013

:-)

Assalammualaikum pemula bicara.....  :-)

Banyak perkara yang nk diceritakan tapi aku xtau camne nk mulakan. Sekarang ni aku mcm dh x berapa pandai nk bercerita tentang diri aku dan kehidupanku. Entahlah..... kdg2 rasa sgt bahagia, kdg2 rasa mcm worst gila2......  Dalam kehidupan ni kalo kita rasa bahagia bermakna kehidupan kita itu diberkati. Tetapi kalo kita rasa mcm ada something yg membuatkan kita resah bermakna ada kesalahan yg kita lakukan sesama manusia ataupun diri kita ni semakin jauh dr ALLAH. Sememangnya ALLAH sentiasa dekat dgn kita tetapi kita yg selalu menjauhi darinya..... hurrrmmmmm..... So kesimpulannya kt sini apa yg aku rasa tika dan saat ini ialah.... aku mcm rasa serba x kena dalam hidup ni sebab x tersusun dgn indah. Aku perlu menguruskan kembali mengikut aturan dan jadual yang telah ditetapkan. Sekiranya aku gagal kembali ke landasan bermakna aku adalah manusia yang terkapai2..... sekian.... wasalam....

Monday, October 7, 2013

BZ BZ BZ

Assalammualaikum.....

Alhamdulillah aku msh sht walafiat.... syukur... dh lama benar aku x update blog ni. Niat hati ni mmg meluap2 semangat utk menghapdet tapi apakan daya tugasanku terlalu banyak sampai x smpat nk curi2 masa. Kalo ada masa terluang pn skejap je tak dan idea nk mari.... hadoi.... apalah yg aku nk cerita pd post aku kali ni ek???? errrmmmmm..... nothing..... nanti2lah kalo aku ada semangat yg kental yer. Skang ni nk hapdet blog seolah2 mcm nk mendaki gunung Kinabalu kau.... hambik! gambaran yg penuh mencabar.... oklah olss.... ai nk menyantap makanan ni sbb terlalu lapar. Ni pun tapau jer.... :-)

Tuesday, September 10, 2013

IMPIAN KU

Assalammualaikum, selamat hari Rabu.....

Kabare rakan2 pembaca blogku yg secara sengaja ataupun tidak sengaja tu? dh lama rasanya aku x bercerita tentang kehidupan seharianku, aktiviti yg aku lakukan, tugasan ker, hobi ker.... entahlah..... makin lama makin tepu otak. Aku x rasa mcm sume benda aku nk cite, may be mood kot..... tgklah nnt kalo mood aku rs cool je nk cite, aku cite la ek. So entry kali ni cacamarba jer.... xde topik khusus cumanya angan2 aku nk memiliki sesuatu tu aku nk share kt korang. Untuk pengetahuan korang aku ni peminat dunia retro. So dr segi pakaian, kenderaan, lagu2 yg berkumandang kalo bole nk yg lama2 tp xdelah lama sgt mcm zmn2 agogo tuuuuuu.... i mean zaman2 rock kapak. uols! i ni ganas tau..... jiwa rock!!!! hahahaha.... bkn mat jiwa2 yg terluka yer....

Oklah actually aku ni pn sbnrnya peminat dlm dunia permotoran. Ramai dikalangan rakan2ku yg dh upgrade beli moto superbike. Tapi aku x sampai lg ke tahap camtu sbb tgk kewangan la. Setiap kali angan2 aku akan seluk poket, hanya beberapa ringgit shj.... so sad..... wat memek muka ala2 icon sedih2 bagai.... hurrrmmmm...... 

Haaaaa.... walaupun aku x mampu nk beli, tp aku ada angan2 tau. Angan2 tu free je x pyh byr so setiap mlm bila nk tido jer aku akan ltk tgn atas dahi sambil berangan dan tersenyum riang sendirian sehingga lena sebelum terjaga entah pukul bape entah.... Nak tau x moto apa yg aku minat sgt tu???? jeng...jeng...jeng.....jeng....






  
 Inilah dia moto idaman kalbuku daripada model TZR 125cc keluaran YAMAHA. Outdated keluaran tahun 1990an. Harga sekitar RM8k - RM10k skang ni. Biarlah org nak kata moto lama la, moto x up to date la, moto byk masalah la, yg penting aku minat...... full stop. hehehe.....




Sunday, September 8, 2013

MY DREAMS




My dreams..... so what my preparation now? start now i must change my life. Its not easy because i'm not ahli sufi before. Slowly change it make a long time depends my soul and ALLAH to accept my TAUBAT.... not TAHU BUAT.....

La La La La La



Bercinta sudah lama
Berkasih dan bermesra
Sedang enak membuai rasa
Perpisahan tercipta

Mengapa sementara
Cerahnya cinta kita
Mendung tiba tiada ku pinta
Gelapnya suasana

Walaupun hatiku
Amat berat melepasmu
Dan rintangan mendatang sayang
Terpaksa kuleraikan
Seandainya...
Kita harungi jua
Kelak punah semua sayang
Mimpi yang kau harapkan
Ku pasti kau kembali

Menyatu dua hati
Hakikat percintaan
Mungkin terpendam kenikmatan
Sebalik perpisahan...
 Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang perpisahan

Tuesday, September 3, 2013

SELAMAT PAGI RABU

Assalammualaikum....

Arrggghhhhh...!!!! banyaknya bloglist yg berupdate.... x sempat2 nak baca. Blog aku???? hahahaha..... dh jadi batu blok kot kalo disusun2 trus jadi wall legoland. Tuuuu diaaaa.......  :-)

Thursday, August 29, 2013

CHAR KUEY TEOW

Assalammualaikum....

Hai pekaba sume kwn2 blogger dan kwn2 yg TERbaca blog ni... ada perkara yg korang xtau ttg diri aku ni. Nak tau x? Korang2 sume..... jama'aaaaahhhhh....... aku ni kan sebenarnya peminat setia char kuey teow. Ramai yg x tau tentang itu. Dan korang nk tau x kenapa tetiba aku nk cite psl char kuey teow ni? sebabnya aku dah lama x meratah, menghirup, menelan, mentedarah char kuey teow ni tau..... utk tahun ni aku x sentuh lg makanan fav aku ni....waaa...waaa....waaa... Dan seharusnya aku kena cemas utk melengkapkan selera aku ni sbb dh nk abes thn 2013. Aku sebenarnya terlupa nk mkn char kuey teow ni tp disebabkan ada orang tu leh upload2 plak gambar n cite psl char kuey teow terus aku teringat.... hahahahha.... sentap mak!

Korang nk tau x dimana bermulanya selera aku ni jatuh cinta kt char kuey teow ni? ok sebelum ni mmg aku akan naikkan jari tgh ni kt kwn2 kalo disuruh jamah or rasa sket makanan ni sbbnya mmg aku geli dan x sukalah kt char kuey teow ni. Tapi pada tahun 2002 aku sambung blaja kt utara tanah air dan kt situlah aku mula blaja makan makanan ni. Tapi yg x bestnya aku terus ketagih makanan ni. Pastu balik Selangor kebanyakkan gerai yg jual makanan ni x mengikuti standard atau piawaian tekak aku yg sentiasa cerewet sbb dh biasa kt utara dulu rasa yg asli. hahahaha.....

Oklah olls.... aku dh cemas ni, x bole tahan..... nk kena cr port ni. At least dpt mkn kjp jdlah. Sorang2 pn layannnnnn....... Klang oh! Klang..... menjerit2 dan meronta2 dah batin ni.....



Friday, August 16, 2013

IJAB & QABUL



Assalammualaikum.....

Syukur alhamdulillah masih lagi bernafas diri ini.... msh lg dlm mood Syawal. Xde nk cite panjang2 pasal raya ni sbb jalan citenya lebh kurang sama jer setiap tahun.... Gi solat sunat eidulfitri, mtk2 maaf kt mak ayah then makan2 lps zohor bertandang ke umah saudara mara....  ok off topic about raya.... 

Sebenarnya ai dlm plan nk post psl cite Ijab&Qabul. Ai ni mak, TERkebetulan TERtengok cite telemovie ni masa mlm raya ke berapa entah kt TV3.... Layan punya layan lelama TERfeeling jgklah sbb TERkesan dgn pembawakan watak oleh Adi Putra dan Nora Danish. The last part cite tu ada sedih2 bagai sbb Adi Putra eksiden meninggal dunia, si isteri Nora Danish plak mmg tgh sakit kanser pn meninggal jgk dan dikuburkan bersama. Tapi x seswai tau time2 raya nk sedey2....tp xdehallah sbbnya ai ni bknnya org yg jenis sensitif sgt. TETAPI yg sgt terkesan ai ni bknnya apa.... sbb lagu dlm telemovie tu best sgt you... dan ai ni br psg niat nk post kt blog ai ni tetiba dan2 ada SESEORANG ITU lg pantas menge'post kekdahnya you.... eeeeeee..... mencik2..... so.... meh kita lyn lagu ni sama2 yer.....

Dengarlah bintang hatiku
Aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku
Hanya kaulah yang ku tuju

Dan teringat janjiku padamu
Suatu hari pasti akan tepati
Reff:
Aku akan menjagamu
Semampuku dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu
Dan ku takkan mengeluh
Karena bagiku engkaulah nyawaku

Dengarlah bintang hatiku
Aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku
Hanya kaulah yang ku tuju

Dan teringat janjiku padamu
Suatu hari pasti akan tepat

Reff:
Aku akan menjagamu
Semampuku dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu
Dan ku takkan mengeluh
Karena bagiku engkaulah nyawaku

Aku akan menjagamu
Semampuku dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu
Dan ku takkan mengeluh
Karena bagiku engkaulah nyawaku

Aku akan menjagamu
Semampuku dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu
Dan ku takkan mengeluh
Karena bagiku engkaulah nyawaku

Karena bagiku….
Engkaulah nyawaku…

Sunday, July 21, 2013

TEGAR - AKU YANG DULU

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku di sayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia

Cita citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang alhamdulillah
Bersyukurlah pada Yang Maha Kuasa
Memberi jalan untukmu semuanya

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang receh
Mengejar cita cita paling mulia
Membantu keluarga dirumah

Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa ku harus mencari nafkah
Tetapi, aku tak berputus asa
Pasti Yang Kuasa memberi jalannya

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang receh
Mengejar cita cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang receh
Mengejar cita cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman

Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa ku harus mencari nafkah
Paling bisa bantu dengan penuh cinta
Cinta yang penuh warna

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ke menderita
Sekarang aku bahagia

Cita citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah pada Yang Maha Kuasa
Memberi jalan untukmu semuanya


Thursday, July 11, 2013

PURNAMA


Purnama ku menjelma
Hilanglah gelisah
Lenyaplah rinduku
Di dalam sukma

Aku puja cahayamu
Bersinar berkilau
Terpanah berkhayal
Terbitlah cinta

Tapi kau tertipu cahaya mu itu
Bukanlah rindumu untk diriku
Hanya anganku berkata
Anadinya engkau milikku
Ku jadikan engkau
Mahkota utk segalanya

Tapi engkau selalu berpura
Menghilangkan dirimu sentiasa
Kau menjelma ada masanya
Kau berlindung di sebalik sang mega

RAHSIA SOLAT TAHAJJUD

Assalammualaikum.....

“Dan pada sebagian malam bertahajjudlah dengannya sebagai tambahan bagimu.Mudah- mudahan Tuhanmu mengangkatmu ke tempat yang terpuji”. (Al Isra’: 79)
Mengapa Allah menyuruh kita bangun bangun di tengah malam untuk melaksanakan sholat tahajjud? Apa rahasia di balik perintah Allah tersebut? Apakah betul orang-orang yang bertahajjud di tengah malam akan diangkat Alllah ke tempat yang terpuji?

Sholat Tahajjud, Stress, dan Hormon Kortisol (Hormon Stress)
Siapa bilang ajaran dalam agama Islam hanya dogma & doktrin. Prof.Dr.Muhammad Sholeh, dosen IAIN Surabaya, telah mampu membantah pandangan tersebut melalui desertasi yang ia pertahankan sehingga mendapatkan gelar doktor dalam bidang ilmu kedokteran pada program pasca sarjana Universitas Surabaya, dengan judul “Pengaruh Sholat Tahajjud terhadap Peningkatan Perubahan Respon Ketahanan Tubuh Imunologik : Suatu Pendekatan Psikoneuroimunologi” , menyimpulkan jika anda melakukan sholat tahajjud secara rutin, benar gerakannya, ikhlas, dan khusyu’ niscaya anda akan terbebas dari penyakit infeksi dan kanker.

Hormon Kortisol Rendah
Desertasi ini melibatkan 41 responden siswa SMU Luqman Hakim Pondok Pesantren Hidayatullah, Surabaya. Dari 41 siswa, hanya 23 yang sanggup menjalankan sholat tahajjud selama 1 bulan penuh. Setelah diuji lagi, tinggal 19 siswa yang bertahan sholat tahajjud selama 2 bulan. Sholat tahajjud dimulai pukul 2.00 – 3.00 WIB sebanyak 11 roka’at, dengan dua roka’at sebanyak 4 kali dan ditutup sholat witir sebanyak 3 roka’at. Dan selanjutnya, hormon kortisol (hormon stress) dari 19 siswa tersebut diperiksa di 3 laboratorium di Surabaya (Pramitha, Prodia, dan Klinika). Apa yang terjadi? Para siswa yang sholat tahajjud dengan rutin dan ikhlas berbeda dengan siswa yang tidak melaksanakan sholat tahajjud. Mereka yang melaksanakan sholat tahajjud tersebut memiliki kadar hormon kortisol yang rendah. Hal ini menandakan mereka memiliki ketahanan tubuh yang kuat dan kemampuan individu yang tangguh sehingga mampu menanggulangi masalah-masalah sulit dengan lebih stabil.

Hormon kortisol adalah salah satu hormon stress. Kadar hormon ini semakin meninggi ketika kita dalam keadaan stress. Dengan kadar hormon yang meninggi kita lebih mudah berbuat salah, sulit berkonsentrasi, dan daya ingat kita kurang baik. Hormon ini oleh pakar kesehatan dijadikan tolak ukur untuk tingkat/derajat stress seseorang. Makin stress seseorang, maka hormon kortisol semakin meninggi dalam darahnya. Hormon kortisol memiliki kadar tertinggi di waktu tengah malam hingga waktu pagi, terutama pagi-pagi sekali (normal di pagi hari berkisar 38-690 mmol/liter, sedangkan malamnya 69-345 mmol/liter).

Stress dan depresi menjadi penyakit yang lazim di zaman sekarang ini. Stress sebenarnya keadaan yang positif bagi kita jika digunakan dalam keadaan yang masih wajar. Jika berlebihan, maka kadar hormon adrenalin dan hormon kortisol akan meningkat sehingga mengganggu sistem kekebalan tubuh yang akhirnya kita mudah terkena infeksi, penyakit maag, asma, dan memperburuk penyakit degeneratif kronis (kanker, diabetes,rematik dan lain-lain).
Dengan sholat tahajjud yang dilakukan secara rutin, ikhlas, dan khusyu’ akan mampu menciptakan karakter baru serta tangguh bagi pelaksananya, sehingga kita akan memiliki persepsi dan motivasi yang positif yang nantinya akan terhindar dari stress. Mungkin itulah maksud firman Allah pada surah Al-Isra’ :79 di atas tentang diangkatnya para pelaksana sholat tahajjud ke tempat yang terpuji, Allahu’alam (Allah yang Maha Tahu).

Mengapa harus tengah malam?
Kata tahajjud terambil dari kata hujud yang berarti tidur. Kata Tahajjud dipahami oleh al-Biqai dalam arti tinggalkan tidur untuk melakukan sholat. Sholat ini juga dinamakan sholat lail/sholat malam, karena ia dilaksanakan di waktu malam yang sama dengan waktu tidur.
 
Apa rahasia bangun di tenah malam untuk sholat tahajjud? Hal ini telah dijawab Allah pada surah al-Muzzammil ayat 6-7, berbunyi :” Sesungguhnya bangun di waktu malam, dia lebih berat dan bacaan di waktu itu lebih berkesan. Sesungguhnya bagimu di siang hari kesibukan yang panjang”. Dari ayat tersebut ada 2 hal yang begitu mengesankan kita. Pertama, sengaja untuk bangun malam. Kedua, bacaan di malam hari memiliki efek dan dampak yang lebih mengesankan. Sengaja bangun malam hanya bisa dilakukan oleh orang yang memiliki niat kuat. Niat yang kuat pasti didorong oleh motivasi yang kuat, sehingga pekerjaan tersebut akan dilakukan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh. Apalagi sholat tahajjud adalah sholat sunnah, InsyaAllah orang yang melaksanakan sholat sunnah adalah orang yang memang punya niat yang ikhlas & motivasi yang kuat. Lain halnya dengan sholat wajib, terkadang kita melaksanakan sholat wajib hanya sekedar “gugur kewajiban”. Sholat tahajjud dilakukan harus setelah tidur (meskipun sebentar). Apa manfaatnya? Bangun tidur pasti pikiran kita lebih segar. Bayangkan dalam 1 hari, jantung kita berdetak 100.000 kali, darah kita mengalir melalui 17 juta mil arteri, urat darah halus dan juga pembuluh-pembuluh darah. Tanpa kita sadari rata-rata sehari kita berbicara 4.000 kata, bernafas sebanyak 20.000 kali, menggerakkan otot-otot besar sebanyak 750 kali, dan mengoperasikan 14 milyar sel otak. Manusia perlu istirahat. Dan tidur adalah istirahat yang sangat baik menurut ilmu kesehatan. Dengan tidur berarti terjadi proses pemulihan sel tubuh, penambahan kekuatan dan otak kita kembali berfungsi dengan sangat baik. Tak heran jika Allah berkehendak agar sholat tahajjud dikerjakan setelah tidur. Dengan pikiran yang fresh akan membantu kita untuk lebih khusyu’ memaknai ayat-ayat Allah yang kita baca.
Bacaan di malam hari lebih mengensankan dibandingkan di siang hari, mengapa demikian? Orang yang hobinya break-breakan (ORARI), mereka lebih senang akan memilih berkomunikasi di malam hari kira-kira pukul 2.00 – 4.00, karena suara yang dihasilkan di waktu itu lebih cukup bagus dan jernih, walaupun daya jangkauannya sangat jauh. Berbeda dengan siang hari, suara breaker tidak begitu jelas karena banyak frekuensi yang mengganggu.

Ini menandakan, bangun di tengah malam dan bersholat tahajjud sangat baik untuk berkomunikasi dengan Tuhan. Dan komunikasi yang kita lakukan semuanya berbasis pada pancaran energi. Penulis punya pengalaman menarik terhadap seseorang yang berumur paruh baya ketika berbicara dalam sebuah forum, di mana tutur katanya begitu santun didengar, wajahnya penuh percaya diri dan enak dipandang, memiliki karakter yang kuat untuk mempengaruhi orang yang berinteraksi dengannya. Pada sebuah kesempatan penulis bertanya : “Apa kira-kira rahasia kelebihan yang saudara miliki selama ini?”. Ia menjawab dengan singkat dan satun : “Disiplinkan diri dengan ber sholat tahajjud”.

Meditasi dan Tahajjud
Meditasi berarti keheningan, diam dan kesendirian. Keheningan muncul apabila pikiran sadar kita telah berhenti sepenuhnya.
John Kehoe, penulis buku terlaris “Mind Power” pernah melakukan tapa brata dengan menyingkirkan diri dari hiruk-pikuk dunia, kemudian menyepi di dalam hutan untuk melakukan meditasi. Hal ini ia lakukan untuk menembus batas kesadaran tertinggi atau lapisan terdalam pikiran bawah sadarnya melalui kesunyian dan pencarian diri.
Banyak dari mereka melakukan metode meditasi lewat relaksasi senam ringan, olah nafas, pergi ke tempat sunyi dengan menghidupkan kaset-kaset, CD pencerahan. Bahkan ada yang menggunakan aroma terapi wewangian, tak heran terlalu besar biaya yang dikeluarkan hanya untuk bermeditasi saja. Padahal Allah telah memberikan jalan alternafif kepada kita pada 14 abad yang lalu untuk lebih dekat dengan-Nya lewat pelaksanaan sholat malam karena sholat adalah salah satu bentuk meditasi. Selama ini kita terjebak pada belenggu diri kita sendiri yang menjadikan sholat sebagai kewajiban semata, bukan sebuah kebutuhan, kalau tidak sholat akan masuk neraka, terkesan Tuhan yang membutuhkan kita.
 

 
 
 
 
 
 
 

Monday, July 1, 2013

MISIKU KUZA

Assalammualaikum.....

Arini saje je nk update pasal cite drama kt astro ni tajuknya misiku kuza. Apa yg menariknya cite ni? xde yg menarik pun dan aku x pnh tgk pun.... Abes nape update psl cite ni? sebenarnya saje je nk bgtau officemate aku ada berlakon dlm drama ni. Tu je point utamanya... hahahaha.... watak tempelan je tp satu ofis dh riuh n nk mtk sign kt dada.... Jenuhlah kwn tu nk menepis bahan dr kawan2. Dan satu lg bkn dia sorang je berlakon, sebelum ni ada lg 2-3 org berlakon utk slot rancangan di TV9 pasal futsal, sebelum tu ada sesi interview dan yg sorang lg ai la terbabit tp bkn sbg sorang pelakon. Hanyalah penghias muka depan surat khabar selangorku sahaja. Jadilah.... macam2 hal diaorg ni.... oklah, itu je update dr aku utk arini...... daaaa......


Ni la officemate aku yg berlakon tu. Namanya Che Rahman berumur 24 tahun. Still single lg tau... cepat2 masuk minang.... hehehe....

Monday, June 24, 2013

Assalammualaikum..

" Mulakan hari ini dengan niat yang baik, ingin menjadi soleh dan mencari keredhaan Allah "

" Manusia yang paling tenang dan bebas ialah orang yang hatinya bebas daripada penghargaan manusia, hanya kasih Allah yang dicari "

~ Prof. Dr. Muhaya Haji Mohamad ~

Sekian, terima kasih.



Wednesday, June 12, 2013

KEPAK MERAH NOSTALGIA KEMBALI

Assalammualaikum.....

Legasi kepak merah ataupun Red Wings bukan lg asing di negara ini. Memang ramai peminat kasut kepak merah di negara ini. Aku x terkecuali tergolong dalam golongan itu. Namun beberapa tahun sebelum ini legasi kepak merah agak merundum sedikit dek kerana faktor2 peredaran zaman dgn kepelbagaian fesyen serta produk2 baru yang dikeluarkan. Kini seolah2 zaman tersebut berulang kembali di mana nostalgia aku dulu sekitar tahun 1998 berulang. 1st time aku dpt membeli kasut kepak merah ni dlm kondisi 2nd ialah pada tahun 2000. Time tu mmg ikat perut gila2 sbb bayangkanlah harga kasut kt bundle/2nd pn harganya dah mencecah RM400-RM500. Nilai matawang time tu sgt rendah, myk murah, rokok murah. Kalo kasut baru mmg x terbelilah jawabnya. Dahlah time tu student byk nk pakai duit. Tetapi.... jgn mengata aku dulu yer, ingat aku guna harta mak bapak ker??? aku sebenarnya time tu ada wat keje part time so kumpullah duit sket2 demi mendapatkan kasut kepak merah ni.

Dan kini di tahun 2013 aku terasa nk pakai blk kasut kepak merah ni sbb minat yg mendalam dan mmg dh pakat2 dgn kwn2 raya tahun ni sume nk layan kasut kepak merah dan domat. Malam semalam dapat aku memiliki kasut kepak merah ni dalam kondisi baru. Ini pun disebabkan ada member runner bundle selalu berulang alik obesi sekali jalan bwk masuk malaysia dgn harga yg sgt2 murah dr pasaran Malaysia. Syukur alhamdulillah.... terkenang plak zaman muda remaja dulu... hehehehe....

  
Inilah kasut yang aku beli dari member tu.....

 
Yang ni plak model idaman dan dalam perancangan nak di beli jgk hujung tahun ni.








Tuesday, June 11, 2013

TIADA TANGIS LAGI

Assalammualaikum...

hai..hai..hai... dh lama rasanya aku x berceloteh tentang luahan perasaan bagai2 kan? entahlah... aku xtau apa yg nk diluahkan. Agknya aku ni org yg jenis x reti nk meluahkan perasaan kot. Macam cinta kt orang tp x reti nk luahkan. Pastu dalam hati dok expect yg orang tu mungkin dah ada boyfren kot, atau mungkin dah nak bertunang kot, atau macam2 kot lglah yg x indah dalam kotak fikiran ni. Padahal jauh disudut hati tu memang suka gila kt gadis tu. Bongok jer.... hahaha... rambut panjang melepasi bahu mencecah pinggang sambil membelai2 kucing dihadapan rumah. Perati dr jauh selang 2 rumah teres 2 tingkat, sambil2 main gitar dok curi2 pandang.... aduhai.... camni pnya org pun ada ker? ssh betullah kalo jd org pemalu ni. Dapat no fon dh cukup suka time tu.... senyum lebar mlm xleh tido.... hahaha... ber'sms sgt indah.... TAPI.... itu cite dululah brado sisto.... 2000 - 2013 dh lama kot. Apa lg ek aku nk cite? argh! mlslah nk menaip. Dah kering idea tetiba.... byk lg keje x siap tu kang x pasal2 aku termenung jer.... hihihi.... tata sume....

Engkau jadi kenangan dalam hati
Terlalu lama engkau pergi
Angin masih begitu
Alur nan biru
Memayungi taman kalbu
Kiambang menjadi lambang
Kau bagai bayang-bayang
Kini kuterbuang
Danau tenang selalu
Seolah tidak tahu gelora di hatiku
Selama hayat ini kusimpan rahsia hati
Kurenung masa nan lalu
Terasa pilu
Ke mana harus ku mengadu
Kiambang menjadi lambang
Kau bagai bayang-bayang
Kini kuterbuang
Danau tenang selalu
Seolah tidak tahu gelora di hatiku
Selama hayat ini kusimpan rahsia hati
Di sini kuberdiri
Tiada tangis lagi

KLIK ---->>> TIADA TANGIS LAGI

Monday, June 10, 2013

MUTIARA KATA

 


jangan bayangkan kebahagiaan yang lebih besar daripada apa yang kita rasakan 
saat ini agar kita tidak kehilangan apa yang sedang kita nikmati
jangan ditunggu musibah yang akan datang kerana ini bermakna
kita sedang menunggu kesukaran,kesusahan dan kesedihan 


 jangan menyangka bahawa kita akan dianugerah dalam segala hal,
tetapi sentiasa yakin bahawa kita akan mendapat banyak kebaikan
ingatlah bahawa adalah mustahil mengharapkan kesempurnaan 
 
Assalammualaikum.....

Bodoh kan? Ye mungkin itu bodoh.... Namun disebalik kebodohan itu terbit seorang badut yang sangat kelakar yang banyak menyimpan perasaan...... Selamat Pagi Selasa Semua Warga Blogger yang terbaca blog Kembara Jalanan ini.....  :-)

Friday, June 7, 2013

Boleh ke cenggini? hah???? x boleh?? kenapa??? berat mata memandang.... berat lagi hati yang memikul.... Selamat cuti sekolah start dari Hari Wesak aritu yg x putus undangan ke majlis perkahwinan.

Thursday, May 30, 2013

TANAH LOT

Assalammualaikum....

Selamat hari Jumaat semua... 2 hari lepas sempat aku blk ke kampung kjp (alaaa... bknnya jauh pn kg aku dr Shah Alam cuma 45 minit berjarak 80km jer...)sbb ada hal sikit. Abes keje kul 5pm aku terus chow blk kg. Masa lalu kt satu jalan tu aku ternampak banner iklan tentang TANAH LOT untuk dijual. Wah! menarik.... aku amek gambar dan contact number utk deal kemudian. So baru berkesempatan semalam aku call dan berborak panjang pasal tanah lot yg nak dijual tu. Org tu @ pemaju yang bertauliah entah tak, menerangkan yg tanah lot tu dah di pecah kepada lot kecil bersaiz 50 X 75. Harganya RM57, 000/lot. Kalo nak pakej sekali siap dgn rumah harganya RM 100K ++. Ok bab tu aku skip kjp, yang aku nk tau ialah status tanah, camne dgn geran adakah dh dipecah geran asing2 (hanya 1 nama dalam geran mengikut pecahan kecil) atau sebaliknya. Pemaju acah2 ni kata lot tanah tu bakal di pecah geran seandainya lengkap dan cukup korum/kuota pembeli. Buat masa terdekat ni geran masih lg 1 owner tp dlm geran tu akan dinyatakan senarai pembeli dan pecahan lot (geran kongsi). Then aku tanya plak tentang status tanah camne? Pemaju acah2 ni ckp status tanah adalah pertanian dan kemudian nanti diaorang akan uruskan. OOOOoooooo.... ok..ok...ok... perbualan aku sampai disitu dan sebelum mengakhiri perbualan aku nk mtk no lot tanah tu untuk dibuat rujukan sedikit.

So tadi ada berhubung dengan rakan di Jabatan Perancangan dan Desa Selangor serta rakan di Pejabat Tanah dan Daerah Kuala Selangor untuk menyemak tentang status tanah serta zon kawasan untuk 10 tahun akan datang. Jeng...jeng...jeng.... hasilnya...

Status Tanah : Pertanian

Zoning : Kawasan pertanian dan tidak akan ada pembangunan untuk jangkamasa akan datang. Ini bermakna tanah tersebut tidak akan boleh dan TIDAK sama sekali boleh ditukar kepada status pembangunan.


Geran : Tidak boleh di pecah kepada geran asing mengikut skala kecil bagi tujuan pembangunan kecuali jika tanah 1 ekar hanya boleh dipecah geran asing kepada 2 bahagian iaitu 1/2 ekar untuk pertanian. AKTA KANUN TANAH NEGARA dan SYARAT POLISI KERAJAAN NEGERI SELANGOR.

Kesimpulannya :
1. Harga sangat mahal.
2. Pemaju cuba menipu penduduk kampung sebab ckp geran boleh di pecah jd geran asing.
3. Zoning pertanian.
4. RT (rancangan tempatan) tiada pembangunan dan industri di kawasan tersebut.
5. Pemaju sendiri tidak mempunyai cukup pengetahuan tentang syarat tanah dan pembangunan.
6. Jangan beli nanti kemudian hari akan bergaduh sesama sendiri.
7. Susah nak buat wasiat dan faraid jika sudah meninggal dunia.
8. Sekian terima kasih......

p/s : Tapi lokasi tanah tu sangat strategik, tepi jalan utama dan dah banyak kemudahan sedia ada. Akses jalan kuar masuk pn dah ada... aduhai... terbakar jiwa nih.... hehehehe.....



Tuesday, May 28, 2013

WESAK HOLIDAY BATU PAHAT, JOHOR JDT

Assalammualaikum....

Sebagai pembuka bicara aku arini aku nk share kt korang percutian yang singkat tp happening. Ok last week cuti umum Hari Wesak jatuh pd ari Jumaat. So aku pun merancang untuk melawat sahabat handai di Batu Pahat yang dah lama aku x jumpa. So on paper jadualnya bertolak pada pagi jumaat estimated sampai sana dalam pukul 11 pagi. Sampai je member aku dh tggu kt Bandar Batu Pahat dan dia terus bawak aku pegi makan nasi briyani gam dekat Taman Soga. lepas makan terus pegi solat Jumaat kat masjid Bandar Batu Pahat. Lepas solat barulah pegi check in kt Homestay siap2 mandi2. Datang jauh2 takkan nk rehat2 n tido2 brader... hehehe... dah mandi, dah wangi baru kuar balik pegi ke kilang Claytan pusat jualan tembikar tersohor. Tp aku bukan pegi kt kilangnya tp pegi kat dpn kilang Claytan tu saje tgk2 tembikar reject2 yang dijual murah dr harga pasaran. On the way balik singgah kat Ayer Hitam sbb one way kannn.... xde beli papepun just usyar2 teddy bear besar2 itu jer. Hah! perut plak dah berkeroncong.... mmg masa dah time ni. Call member soh dia tggu kat Bandar Batu Pahat utk guide aku ke destinasi seterusnya. Sampai kat Bandar Batu Pahat tu jam dah menunjukkan pukul 6.30 petang. Kitaorg terus je pegi kat Jalan Sultanah untuk makan MEE RACUN!!!! pergh! superb babe!!!...

Dah makan kenyang2, badan letih, bau busyukkk dan mata pun layu..... baliklah ke Homestay kat Taman Soga area Bandar Batu Pahat tu. Lepas mandi dan solat jamak rileks2 tgk TV mata pn semakin layu. Tetiba hanphone aku berdering lagu "brother louie". "wan, yok ngeteh".... "kat mana?" ...."Jom jelah 10 minit lg aku amek ko". adoi.... kena tahan mata ni rugi x ngeteh dgn sahabat karib. So apa lagi? tukar kain pelikat dgn jeans 501, t-shirt AX lengan panjang sbb malam dan dipadankan dgn kasut converse....ups! jgn lupa x baik berembun tau.... terus je capai cap quicksilver pelindung embun dan..... zassssss..... out to Batu Pahat Walk.

Keesokannya pagi Sabtu terus check out utk mencari sarapan pagi yg best2 kt Batu Pahat. Member aku guide skali lg. Kali ni dia bawak aku round2 kt Bandar Batu Pahat tu tgk pasar karat, pasar pagi dan last sekali kitaorg port kt LONTONG SATE. Sekali lg aku nk memuji orang2 Batu Pahat memang superb!!!! lepas sarapan terus kitaorg bersalam-salaman dan berpelukan dgn jiwa acah2 sayu pilu gitu.... hehehehe.... destinasi seterusnya ialah menuju ke gerai NASI BRIYANI MAD SHAH tepi sungai untuk tapau bawak balik ke Selangor. Kemudian meneruskan perjalanan ke Muar ataupun MUO org sana panggil untuk lunch MEE BANDUNG MUAR plak.... hahahaha.... puas2..... dah kenyang terus je balik Klang dan xnak singgah2 lagi sbb niat asal adalah nak makan NASI BRIYANI, MEE RACUN DAN MEE BANDUNG.  So selesai sudah sebuah percutian jalan2 cari makan..... burrpppp.... alhamdulillah.....


MEE RACUN JALAN SULTANAH BATU PAHAT.


MEE BANDUNG MUAR


GIFT DARI BATU PAHAT DARI SEORANG SAHABAT KARIB.... JERSEY JDT HARIMAU SELATAN....


Tuesday, May 7, 2013

AKTIVITI PILIHANRAYA

Assalammualaikum... 

Syukur alhamdulillah dipanjangkan lg nyawa aku utk sampai ke saat ini. Demam PRU br je nk reda, aku x mau ulas or cite psl PRU ni sbb dh ramai sgt kot yg bercerita tentang ini. Cukup-cukuplah yang penting segalanya dah selesai. Apa jua keputusan kena redha, jika ada kesilapan jgn diulangi lg utk penggal akan datang. Actually aku dh start cuti dr Hari Buruh aritu. Saje je aku lajakkan sampai ke hari Isnin. So sepanjang cuti tu aku gi PPUM wat check-up then berulang alik ke K.L je kejenya. bestlah lpk time org lain keje.... hahaha... Jumaat petang tu aku blk kg halaman di Jeram, Kuala Selangor standby utk mengundi tetapi bkn berkempen ye sayang2 sekalian...so weekend tu aku hanya mendiamkan diri di kg halaman je sambil menjadi pemerhati org2 berkempen. seronok sgt mcm nk raya plak. Malam minggu tu dapatlah kuar lpk jumpa sahabat2 yg blk ke kg halaman. Kiranya pilihanraya ni jadi medan reunion atau gathering kwn2 kg yg diperantauan dan yg sedia ada di kg halaman berkumpul semula... sgt best. Selepas mengundi tu je terus prepare utk blk Klang dan terus pegi kenduri kawen kt Shah Alam. Hari Isnin dh sememangnya aku apply cuti tp di atas kemurahan hati pemimpin Negeri Selangor, beliau memberi cuti umum kpd semua rakyat Negeri Selangor dan yang bekerja di Selangor. Tapi x rehat jgk, sekali lg aku gi KL sbb ada urusan yg x selesai. So bila dh cuti lama tu penyakit M pn menyerang aku.... tu yg x suke tu apply cuti lelama tu.... uhuk....uhuk...uhuk....

Tuesday, April 30, 2013

MISI KE-4

Assalammualaikum....

yeah! kali ni aku kena tegas dan disiplin...... aku kena laksanakan misi ke-4 ni dgn secepat mungkin. Apakah misi ke-4 itu? DIET.... hehehe.... mmg dh berat sgt bdn ni beb! x bole tangguh2 dan xleh nk manja2 lg.... nak x nak mmg kena diet gak. Aku harus mencuba at least ada perubahan or maintain.... Insyaallah mudah2an tercapai... :-)

Sunday, April 28, 2013

Ku di sini seorang diri
Berharap waktu berulang lagi
Saat ada dirimu bersamaku

Aku di sini yang menyesali
Menangisi kepergianmu kasih
Semua begitu salah tanpa dirimu disisiku

Tahukah dirimu
Kau bawa setengah hatiku hilang
Bersama hampa di hidupku
Hanyalah dirimu yang mampu lengkapi
Oh mencintamu sempurnakan aku
Menangisi kepergianmu kasih
Semua begitu salah tanpa dirimu

Tahukah dirimu
Kau bawa setengah hatiku hilang
Bersama hampa di hidupku
Hanyalah dirimu yang mampu lengkapi
Oh mencintamu sempurnakan aku
Kembalilah kepadaku
Aku mohon kepadamu

Tahukah dirimu
Kau bawa setengah hatiku hilang
Bersama hampa di hidupku
Hanyalah dirimu yang mampu lengkapi
Oh mencintamu sempurnakan aku
Hanyalah dirimu yang mampu lengkapi
Oh mencintamu sempurnakan aku
Aku di sini seorang diri

REMBAU MOST WANTED

 

Lirik Rembau Most Wanted – W.A.R.I.S

I representin’ this place
Where people say murder is the case
R.E.M.B.A.U
The food gonna make your tongue blaze
That forward hold your head high
Be proud for where you came from and stay fly
That’s what I’m doin’
Hobin Jang Hobin
We ain’t no trippin Jang
Tahun dopan ado laie Pialo Malaysia kito pogang
Lagu nogori berkumandang
Semuo player masuk padang
Tabik hormat tando monang
Kito monang kito monang yo
Duo satu kocik bonar
Ompek satu sonyum lebar

Teringek bilo poghah kerigek
Nyabit rumput poie sawah
Kojo macam nak mati tapi gaji kocik anak
Itu urang dulu
Tak macam budak-budak sekarang
Susah sikit je
Dah lari kampung tinggal bondang
Dulu maso kocik-kocik cito-cito angkosawan
Bilo bosa jadi rapper tukar dialek nogori sembilan
Tak ponah terlinteh kek ati nak lupo’an daratan
Sapo tak pueh hati meh kito jumpo dopan-dopan

Chorus
Being the most wanted
Don’t wake me up from my dream
C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted yo
To my boys in N-nine
Who worked hard and strugglin’
Rembau Most Wanted yo
My brain works faster than computer
Cuz I’m the prime mover
Entrepreneur yes I am
We’ve been busy chasin’ dollars
Chillin’ at Mui Fong with my homies yaw
And if you keep talkin’ shit others might listening bro
Then gangin’ up, just pick up your gear
Listen dear
I ain’t messin’ wit the coward
I ain’t messin’ wit the fake gangstas
All I know I keep my rap clean
Being the most wanted
Don’t wake me up from my dream
C.R.E.A.M
Lembu ado tali takdo pon tak guno
Tunggu hujan dah ghobeh
Baru payung nak dibuko
Kojo tak kuek tapi berangan nak hidup sonang
Baik poie mampuih dari susah’an semuo urang
Polik bona bilo pikir orang tuduh bukan-bukan
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik ekau boleh poie jalan

Ulang Chorus 2X
Paya kumbuh, where you at?
Tigo Nenek, where you at?
Tanah Datar, where you at?
Batu Hampar, where you at?
Where you at?
Biduanda, where you at?
Somo Lenggar, where you at?
Solomak, where you at?
Anak Mukal Anak Acheh, where you at?
Mungkar, where you at?
Anak Melako, where you at?
Tigo Batu
Rajo Beralam
Penghulu Berluak
Lembago berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapo suku eh?
Duo boleh

Ulang Chorus 2X

TANDA TANYA

 


Lirik Tanda Tanya – Azlan & The Typewriter

Melangkah di lorong tak bernama
Bersandar di papan tanda
Matahari bertukar arahnya
Bergetar seluruh jiwa
Terbayangkan kesunyian
Walau tergantung tanda tanya

Chorus
Kau adalah misteri yang bernyawa
Melihat mendengar dan kau menghidup cinta
Kau seperti wangian sanubari
Dapat menghapuskan indera

Kata hati semakin berputar
Mengikutkan arah masa
Melintasi lopak di landasan
Mengukir satu makna
Ada lagi seribu jawapan
Yang tersangkut di fikiran
Walau bercampur tanda tanya

Ulang Chorus

Tak pernah ku
Aku berlari
Menembusi saat indah sejauh ini
Tak terhitung tidak terganti
Waktu ku lewati sampai akhir nanti
Biarkan saja mereka kan lupakan jawapan
Tapi yang pasti tetap teguh menanti
Mencari rahsia ini

Ulang Chorus

Bangkitkanlah semangat mimpi-mimpiku
Engkau dan aku tetap terus bersama
Untuk menghiasi warna
Jelaskanlah segalanya

Monday, April 22, 2013

KASUT BUNDLE



Haaaaa.... gambar kt atas ni xde kena mengena dgn misi aku tu tau. Yg ni just tolong2 mmber jer.... Member promote soh dtg ajak kwn2 coz dia meniaga jual kasut bundle lelong RM20 - RM50. Lokasi kejadian di pekan Meru, berhadapan Bank RHB. Dibuka dari jam 10 malam hingga jam 3 pagi setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. So sesapa yg berada di kawasan berhampiran dan ada kelapangan, marila dtg beramai2....  


Sunday, April 21, 2013

KEJADIAN SERENTAK MISI KE-2 DAN MISI KE-3

Assalammualaikum....

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana aku masih lagi bernafas. Untuk sekian lamanya aku tidak meng'update blog so kali ni aku nk ceritakan ttg misi2 aku yg pnh dirancang. Alhamdulillah untuk misi yg pertama telah selesai dilaksanakan iaitu permohonan permit perniagaan MBSA telah diluluskan dan kini telahpun dilaksanakan misi tersebut.... (sila rujuk MISI PERTAMA). Dan alhamdulillah jika mengikut perancangan awal, step seterusnya adalah pelaksanaan untuk misi yg ke-2 iaitu mencari aset utk investment di kawasan2 strategik di Selangor. Namun dalam tempoh sedang meninjau2 kawasan tetiba misi ke-3 dtg menusul tanpa diduga. Makanya boleh disimpulkan misi ke-2 dan ke-3 berjalan serentak. Tinggal lagi pelaksanaan je la yg tu berkaitan dgn mental aku plak. Jika menurut perancangannya juga misi ke-3 adalah utk run blk company construction BAPAK aku tp lain plak jadinya apabila seorang rakan karibku yg lama x jumpa tetiba call.... kjp lg aku cite....

Last 2 week aku tgh wat observation utk rumah yg bakal meletup utk tujuan pelaburan, so misi ke-3 aku hold dulu. Tgh dok observe2 tu tetiba kwn aku call tnya kaba dan terus terjah.... "wan... set up company baru wan, guna nama ko pn xpe" aku pn mls nk tnya byk2 coz aku dh tau rentak kwn aku tu camne. Biasanya apa yg dia suruh tu mmg ada something a new job... "ok choi... bg aku tajuk nnt aku pegi" kebetulan mmg SSM tu sebelah bangunan je dgn tpt aku keje. kwn aku achoi namanya call ari Rabu, so Jumaat ptg aku terus gi SSM register a new company. "wan.... next week ari Selasa aku naik Shah Alam, nnt kita terus gi Cyberjaya, apply cuti siap2lah..."

So company dh register, pagi Selasa br dia cite yg abg dia ada wat supply brg2 tol n set up sistem tol kt highway. So kali ni dia nk bukak cabang baru nk try masuk job kt Highway MEX. So pg tu la br wat company profile n rubber stamp. Siap je sume2 tu terus kitaorg naik ke Cyberjaya. Sampai kt sana terus register company kt Pejabat Urusan Highway MEX. Tp company account x bukak lg... huhuhu... pepandailah nyanyi ngan encik2 kt Highway MEX tu kata kt diaorg akan bg kemudian. So lusanya br gi AMBANK bukak company account dan arini (Isnin) br siap. Syukur Alhamdulillah dlm tempoh seminggu lebih atau 2 minggulah sumenya siap. hehehe.... seiring dgn kesibukan tu, aku laksanakan jgk misi ke-2 terus je register nama kt sales gallery booking. Utk proses loan nnt akan dilaksanakan.... 

Maka dgn ini lengkaplah sudah kesemua misi2 aku tu dan aku mengisytiharkan aku akan sgt bizi lps ni.... huhuhu.... syukur alhamdulillah.... dah lama sgt tido ni, kini aku bangkit semula.....

 MISI KE-2 (RUMAH PKNS)



 MISI KE-3 (SET UP COMPANY)


Friday, April 19, 2013

Wednesday, April 10, 2013

KENALI GEJALA GLAUKOMA

 Kenali Gejala Glaukoma Sebelum Merenggut Penglihatan Anda

Penyakit mata satu ini bisa menyebabkan kebutaan jika tak cepat ditangani. Penyakit ini disebut glaukoma. Menurut Mayo Clinic, penyakit ini melibatkan kerusakan saraf optik yang disebabkan tekanan tinggi di dalam mata.

Glaukoma disebabkan saluran cairan yang keluar dari bola mata terhambat sehingga bola mata akan membesar dan bola mata akan menekan saraf mata yang berada di belakang bola mata yang akhirnya saraf mata tidak mendapatkan aliran darah sehingga saraf mata akan mati.

Ada dua jenis glaukoma yang umum yakni sudut-tertutup dan sudut-terbuka. Keduanya kerap terjadi pada pria dan wanita berusia di atas 40 tahun.

Seseorang harus belajar bagaimana mengidentifikasi gejala glaukoma agar mencegah komplikasi dan kerusakan yang tak bisa disembuhkan total.

Seperti dikutip eHow, Selasa (5/2/2013), ada beberapa gejala glaukoma yang bisa dipelajari:
  1. Perhatikan sakit mata yang tiba-tiba atau sakit berat yang menyebabkan sensasi berdenyut pada satu atau kedua mata. Seringkali, nyeri itu dialami di kamar yang gelap atau di malam hari. Stres jug bisa mendorong gejala yang membuat orang salah melihatnya sebagai sakit kepala karena tegang.
  2. Penglihatan kabur atau penglihatan menurun dari waktu ke waktu. Kadang-kdang, orang mengalami apa yang disebut dengan 'efek halo' di sekitar benda-benda tertentu, terutama pada lampu.
  3. Mual dan muntah merupakan efek yang umum dari masalah penglihatan, terutama yang berkaitan dengan kedua jenis glaukoma.
  4. Waspada dengan gejala yang datang dan pergi tapi kronis. Seseorang yang menderita glaukoma sudut terbuka tak mengalami gejala sama sekali, tapi kemudian penglihatannya
Pemeriksaan mata secara teratur bisa mengidentifikasi glaukoma sebelum terjadi kerusakan permanen pada saraf atau penglihatan. Pemeriksaan mata disarankan setiap empat tahun untuk seseorang di bawah usia 45 tahun, dan tahunan bagi orang yang lebih dari 50 tahun.

Glaukoma bisa menyebabkan kehilangan penglihatan atau kebutaan. Jika ada infeksi mata atau kehilangan penglihatan, datangi dokter sesegera mungkin untuk mencegah komplikasi.

Glaukoma memang tidak bisa disembuhkan, dan kerusakan tidak bisa dikembalikan tapi bisa dikendalikan dengan beberapa perawatan serta mengubah gaya hidup Anda. Berikut cara pengobatan alami yang bisa dilakukan:
1. Anda bisa mempertimbangkan menggunakan tetes mata untuk mengontrol glaukoma. Ini biasanya langkah pertama untuk mengobati dan mengatasi glaukoma. Berikut sejumlah obat tetes yang umumnya diresepkan dokter
  • Prostaglandin. Dokter sering meresepkan prostaglandin untuk mengobati glaukoma sudut terbuka. Ini obat tetes mata meningkatkan aliran cairan di mata Anda (aqueous humor) dan mengurangi tekanan pada mata Anda. Contohnya termasuk latanoprost (Xalatan) dan bimatoprost (Lumigan). Kemungkinan efek samping termasuk kemerahan ringan dan menyengat dari mata dan penggelapan iris, perubahan pigmen pada kulit kelopak mata dan penglihatan kabur.
  • Beta blockers. Ini mengurangi produksi cairan di mata dan tekanan dalam mata (intraocular pressure). Contohnya termasuk timolol (Betimol, Timoptic) dan Betaxolol (Betoptic). Kemungkinan efek samping termasuk kesulitan bernapas, detak jantung melambat, tekanan darah rendah, impotensi dan kelelahan. Jika Anda memiliki paru-paru atau kondisi jantung, Anda bias mencari obat selain beta blockers karena beta blockers dapat memperburuk masalah pernapasan.
  • Alpha-adrenergic agonis. Obat-obat ini mengurangi produksi aqueous humor dan meningkatkan arus keluar cairan di mata Anda. Contohnya termasuk apraclonidine (Iopidine) dan brimonidine (Alphagan). Kemungkinan efek samping termasuk denyut jantung tidak teratur, tekanan darah tinggi, mata lelah, merah, gatal atau bengkak, dan mulut kering.
  • Inhibitor anhydrase karbonat. Ini jarang digunakan, tapi obat-obat ini dapat mengurangi produksi cairan di mata Anda. Contohnya termasuk dorzolamide (Trusopt) dan brinzolamide (Azopt). Kemungkinan efek samping termasuk sering buang air kecil dan kesemutan di jari tangan dan kaki.
  • Miotic atau kolinergik agen. Ini juga meningkatkan aliran cairan di mata Anda. Contohnya termasuk pilocarpine (Isopto Carpine) dan carbachol (Isopto carbachol). Kemungkinan efek samping termasuk pupil lebih kecil, penglihatan kabur, atau redup, atau rabun.
  • Gabungan obat. Terkadang dokter meresepkan obat gabungan, seperti beta blocker dan agonis alpha adrenergic, atau beta blocker dan inhibitor anhydrase karbonat.

Selain obat tetes mata, dokter Anda mungkin juga meresepkan obat oral, biasanya dalam bentuk inhibitor anhydrase karbonat, untuk mengurangi tekanan mata Anda. Obat ini dapat menyebabkan efek samping termasuk sering buang air kecil, sensasi kesemutan di jari tangan dan kaki, depresi, sakit perut, dan batu ginjal.
2. Hindari minuman apa pun dengan kafein yang jumlahnya berlebihan. Menurut agingeye.net, sebuah studi baru-baru ini membuktikan bahwa kopi tanpa kafein tidak meningkatkan tekanan di mata, tapi kopi berkafein bisa meningkatkan tekanan.

Selain kopi, alkohol juga harus dihindari karena menyempitkan pembuluh darah dan mengganggu aliran darah. Hal ini bisa membuat tubuh sulit untuk mengalirkan cairan dari mata.
3. Latihan aerobik dan peregangan otot ternyata juga bisa menurunkan tekanan mata. Latihan isometrik adalah ketika Anda menekan otot dan menahannya dalam waktu tertentu. Berolahraga setidaknya selama 40 menit, tiga kali dalam seminggu menjadi kebiasaan yang baik untuk mengurangi tekanan mata.
4. Untuk glaukoma sudut terbuka dan glaukoma sudut tertutup, olahraga dapat bermanfaat. Tapi olahraga berat justru bisa memperparah pigmen glaukoma, suatu bentuk sekunder glaukoma yang disebabkan oleh faktor lain seperti diabetes atau cedera. Menurut Mayo Clinic, posisi Yoga dengan kepala di bawah harus dihindari karena meningkatkan aliran darah ke kepala. Ada sedikit bukti yang menunjukkan efek olahraga terhadap tekanan glaukoma.
5. Anda juga bisa mencoba akupunktur sebagai teknik lain untuk mengatasi gejala glaukoma. Meskipun akupunktur tidak menurunkan tekanan mata, para peneliti menunjukkan cara itu dapat meningkatkan akurasi penglihatan sentral Anda. Akupunktur melibatkan keyakinan bahwa memindahkan aliran energi kehidupan (atau chi) dalam tubuh Anda bisa membantu menyembuhkan penyakit. Acupuncturist akan mencoba untuk menyeimbangkan aliran energi ke mata Anda.

Akupunktur memang dapat membantu meringankan beberapa gejala glaukoma, namun belum pernah terbukti bis menyembuhkan tekanan mata, penyebab utama glaukoma.
6. Anda juga bisa menjaga tingkat stres tetap rendah agar bisa mengurangi tekanan di mata. Penderita glaukoma harus menghindari mata lelah dengan membaca atau menonton televisi terlalu banyak.(Mel/Igw)

AKU MELAYU DI KOTA INGGERIS



Assalammualaikum....

Aku terpanggil untuk mencari buku ni sebab aku berminat nak tau camne agaknya hidup di perantauan ek. Yelah aku ni x pnh duduk kt obesi sana so xtau liku2 hidupnya camne. Jom kita sama-sama cr buku ni....  :-)

 
 
 
Aku Melayu di Kota Inggeris
oleh Muhaimin Sulam
Harga: RM22.00/RM25.00
ISBN: 978-967-361-074-4
Tarikh Terbit: Mac 2013
Jumlah Muka Surat: 292
___Sinopsis_________________________________________________
‘Aku Melayu di Kota Inggeris’ merupakan satu catatan pengembaraan anak Melayu. Setelah lebih setahun selepas kembali ke tanah air, di fikiranku memang ingin membukukan kembali pengalaman berada di tanah Inggeris. Kukongsi catatan setengah dekad suka duka kepada yang ingin membacanya. Membaca tentang episod separuh jiwa yang tersiat dalam mencari makna kehidupan. Hidup merantau di bumi asing memang tidak sama menempurung di kampung sendiri. Telah ramai anak-anak Melayu yang merantau, hidup jauh lebih mencabar. Masing-masing dengan cabaran mereka sendiri. Sedikit kesempatan yang kumiliki terlalu kerdil untuk dikongsi baca.
Sebelum matinya seorang anak Adam, berbekal titisan hikmah al-Furqan, mutiara sabda Nabi junjungan. Meminjam azimat sang pendekar silam, mantera tabib sufi dan kiasan pujangga. Begitu juga dari bicara lembut bapa yang tidak pernah jemu ditelaah kembali. Resah rindu seorang ibu. Belajar daripada ajaran guru-guru biasa yang luar biasa. Sindiran kawan, cabaran musuh. Mengembara di bumi asing sebenarnya merupakan proses belajar bertawakal, menguji sabar diri dan mencari erti diri sendiri.
Semoga buku bermanfaat untuk pembaca semua, amin.
Info lanjut sila layari www.kemilau.net.my


SOSIAL

Assalammualaikum.....

Nak tau x? Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, LINE, Wechat sume aku ada..... yg lain2 pun ada tp x aktif sgt. Online bila perlu jer dan layan kenalan yg dah lama kenal. Kenalan baru agak sukar utk dilayan kerana ai ni segan silu..... huhuhuhu.... Papepun berkawan biar seribu, berkasih biar satu......  :-)

Thursday, April 4, 2013

SELESAI MISI - 1

Assalammualaikum....
 
Syukur alhamdulillah permohonan tapak utk berniaga telah diluluskan. Pagi tadi terus je pegi menjelaskan bayaran permit MBSA valid utk sebulan sahaja. Lokasi adalah di sekitar Shah Alam. Selesai sudah misi yang pertama..... prepare utk misi yang kedua pula..... :-)

Tuesday, April 2, 2013

HANYA DALAM LAGU

Assalammualaikum....

Alhamdulillah di pagi yang hening ini aku dapat menghirup nafas segar tanda kesyukuran yang x terhingga kepada Yang Maha Esa. Arini aku nk cite something tentang lagu. Korang tau x yang lagu boleh membawa kepada maksud atau mengimbau kembali kenangan lama. Sebagai contoh, dulu masa kecik2 aku membesar dengan lagu2 Rock Kapak dari band2 tersohor spt Search, Wings, Lefthanded, May, Rusty Blade, Sweet Charity dan bayak lagi. Lagu2 ini membawa maksud tentang kenangan yang berlaku sepanjang aku masih kecil. Seiringan dengan tumbesaran normal seorang manusia lagu2 juga berubah mengikut kepada rentak umur yang meningkat. Beberapa lagu yang berkumandang kadangkala boleh mengingatkan kita kepada cerita suka dan duka dari segi aspek kehidupan berkait dengan persekitaran seperti keluarga, teman, sahabat, pekerjaan, alam persekolahan, zaman kenakalan, percintaan dan banyak lagi. Lagu juga memainkan peranan untuk membentuk emosi pada masa lagu itu dimainkan atau selepas kejadian yang berlaku maka lagu itu datang menjadi penghibur atau menambah lagi kenangan duka. Sebenarnya semalam balik dari site aku dan P.A aku sedang khayal dibuai rasa penat yg sgt2 dan mata pun ala2 layu gitu. Makanya tetiba stesen radio kesetiaanku plak ada mendendangkan sebuah lagu kegemaran aku masa tahun 2007. Aku mmg minat gila kt band kt bwh ni selain dr Dewa, Nidji dan Ungu antara tergolong dalam band fav aku. Dan2 kenangan lama menjelma.... teringat masa zaman2 main kete dulu.... dimanakah kau Super Yellow ku...  :-(


Lirik Lagu Tercipta Untukku – Ungu -

Menatap indahnya senyuman diwajahmu
Membuat ku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku
Banyak kata
Yang tak mampu kuungkapkan
Kepada dirimu
Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Di setiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku
Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku


Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Kuslalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku
Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku


Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Kuslalu milikmu
Yang mencintaimu

BANGKIT

Assalammualaikum..

Dah lama x bercoret2an di laman blog Kembara Jalanan ni. Arini ada misi yang perlu diselesaikan daripada keseluruhan 3 misi. Misi yang pertama dah selesai, tinggal lagi misi ke-2 dan ke-3. Form sume dah isi, MBSA tempat menaruh harapan... ekekekke.... mencuba nasib mujurlah ada kenalan di dalam MBSA tersebut. Bukannya mtk keje tau, tp mohon tapak perniagaan. Misi yang ke-2  plak adalah misi utk menambah cawangan. Ups! cawangan apa tu? hahaha.... cawangan tempat berlindung dari hujan dan panas, tgh cr tpt2 yg bakal hot spot. Semalam sambil pegi site sempatlah singgah kjp kt Antara Gapi, Hulu Selangor survey tapak cadangan. Pastu gi kt sales gallery kt situ (PKNS) tgk design. Aritu dah pegi kt area Hulu Bernam Jaya, Hulu Selangor pun menarik jgk.... yang paling latest area Sabak Bernam. hohohoho.... byknya.... pening nk rolling modal ni and maintain monthly. kena betul2 bijak memilih. Skang ni nk main kt area hulu2 jer... x mau dah nk fokus kt town center sbb mahal dan merugikan utk pelaburan. Ok misi yang ke-3 plak adalah..... run blk biz bapak aku tu. Dah lama terbiar, pnt jgklah nk merinyu/renew segala bagai lesen. Dah la ai ni bknnya full time runner, kena pandai curik2 masa sambil bekerja. Pastu nk masuk kt E-Perolehan, kontek blk kenalan2 lama atau nk lg best terus je panjat Putrajaya tuh. Tapi tu la kan.... ai ni sebenarnya xnak dh nk gi Putrajaya tuh. Biarlah org kata lubuk job ada kt sana. Member2 pn ramai gak yang buat job kt sana tapi..... xpelah, sila abaikan Putrajaya.....

Kalo kt atas kertas sume misi2 aku ni mmg nampak best tau, itupun kalo kesemuanya berjaya. Kalo x sume dapat salah satu pun xpe. Tapi aku nk mula bertapak balik setelah sekian lamanya beberapa tahun aku tido. Kini aku cuba bangkit semula bermula dari A. Rasa janggal sgt2 dan payah sbb nk kena cr tune blk... hopefully everything clear and i hope don't any mistake happen when i start to growing up. May ALLAH bless me.... Amin....

Sunday, March 24, 2013

Jangan suka lepak2.... balik awal2 pagi sgt tidak bagus hoccaaayyyy.... kan dh janji nk berubah????? plz juanz...plz plz plz and plz again....

Thursday, March 21, 2013

:-( )-:




Kenangan itu tak pernah luput dalam ingatan malah sentiasa segar. Siapalah manusia untuk melawan TAKDIR Allah sedangkan hidup hanyalah pinjaman. Terlalu ego diri ini untuk tidak menerima ketentuan darinya. Tapi jauh disudut hati memang harapan itu tidak pernah putus hingga ke akhirnya. Ku akui terlalu perit untuk keputusan itu tetapi apakan daya.....

Sayang
Kubawa jauh rinduku
Kerna akau telah tahu
Kau bukan milikku

Sayang
Sesunguhnya bukan mudah
Menjalani hidup ini
Tanpa kau di sisi

Jauh disudut hati
Aku masih bermimpi
Mimpi yang indah
Esok kau kembali

Jauh di sudut hati
Ada waktu-waktunya
Aku berdoa
Kau pulang semula

Sayang
Biar ku mengingatimu
Biar kugantung harapan
Hingga sampai waktu
Nafas terakhirku

JIKA SUDAH ITU TAKDIRNYA


Jika sudah itu takdirnya, hanya satu kupinta..... usah di undang diri ini kerana ianya hanya menambah keperitan dan kesedihan di dalam hati. Orang kata segala kenangan manis tu elok kita kenang dan simpan sampai bila-bila dan kenangan yang pahit pula kita simpan dalam lipatan sejarah kehidupan. Simpan rapi-rapi dan terimalah hakikat. ALLAH maha berkuasa dan dia tahu apa yang ditakdirkan buat sang pujangga. Syafakallah.....

Kau pergi
Dengan bangkitnya mentari pagi
Punah semua harapan

Kau pergi
Dengan membawa kenangan pahit
Dengan tanpa relaku

Katakan oh katakan sayang
Kau akan segera pulang

Oh..oh..oh..oh..oh..
Pulanglah oh pulanglah
Pulanglah kasih
Katakan oh katakan sayang
Mimpi ini sementara

Kau pergi
Dengan hujan di tengahari
Aku tahu salahku

Kau pergi
Dengan membawa erti cinta
Mana tempat hatiku

Pulanglah oh pulanglah sayang
Aku tetap menyinta

Oh..oh..oh..oh..oh..
Pulanglah oh pulanglah
Pulanglah segera

Oh..oh..oh..oh..oh..
Pulanglah oh pulanglah
Pulanglah kasih

Oh..oh..oh..oh..oh..
Pulanglah oh pulanglah
Pulanglah sayang

Oh..oh..oh..oh..oh..
Pulanglah oh pulanglah
Pulanglah segera

Di balik kumpulan
AwanYang berarak
Ada cahaya yang terpancar
Mencelahi warna yang tadinya kelabu
Mega mendung rinduku

Kita nyanyi setelah hujan
Kita mimpi selepas hujan

Dan dari cahaya
Menyuluh ke bumi
Sambil melukis pelangi
Pertumbuhan hijau
Membuka matanya
Dan kehidupan menari

Kita nyanyi setelah hujan
Kita mimpi selepas hujan

Dan aku cinta padamu ( 3X )















Tuesday, March 12, 2013

ROCK OO... TERATAI....

ROCK ADALAH JIWA BUKAN SEKADAR IKUT-IKUTAN. SEPANJANG ZAMAN ROCK TETAP TERSEMAT DI DALAM JIWA INI.....

 



Lirik Lagu Teratai – Sweet Charity

Oh teratai bunga indah

Engkaulah pujaan hatiku

Telah lama aku rindukan

Wahai teratai bunga indah

Sungguh cantik paras wajahmu

Sinar matamu bagaikan suria pagi

Setiap insan selalu terpikat

Memandangmu teratai bunga indah

Ku tak menyangka wahai teratai ku sayang

Badai taufan datang menghembus dirimu

Engkaupun terkulai dan merunduklah

Layu tak berseri lagi

Oh tuhan tolong lindungilah dia

Agarku dapat bersamanya lagi

Ku inginkan teratai ku sayang

Berseri seperti semula