Thursday, May 30, 2013

TANAH LOT

Assalammualaikum....

Selamat hari Jumaat semua... 2 hari lepas sempat aku blk ke kampung kjp (alaaa... bknnya jauh pn kg aku dr Shah Alam cuma 45 minit berjarak 80km jer...)sbb ada hal sikit. Abes keje kul 5pm aku terus chow blk kg. Masa lalu kt satu jalan tu aku ternampak banner iklan tentang TANAH LOT untuk dijual. Wah! menarik.... aku amek gambar dan contact number utk deal kemudian. So baru berkesempatan semalam aku call dan berborak panjang pasal tanah lot yg nak dijual tu. Org tu @ pemaju yang bertauliah entah tak, menerangkan yg tanah lot tu dah di pecah kepada lot kecil bersaiz 50 X 75. Harganya RM57, 000/lot. Kalo nak pakej sekali siap dgn rumah harganya RM 100K ++. Ok bab tu aku skip kjp, yang aku nk tau ialah status tanah, camne dgn geran adakah dh dipecah geran asing2 (hanya 1 nama dalam geran mengikut pecahan kecil) atau sebaliknya. Pemaju acah2 ni kata lot tanah tu bakal di pecah geran seandainya lengkap dan cukup korum/kuota pembeli. Buat masa terdekat ni geran masih lg 1 owner tp dlm geran tu akan dinyatakan senarai pembeli dan pecahan lot (geran kongsi). Then aku tanya plak tentang status tanah camne? Pemaju acah2 ni ckp status tanah adalah pertanian dan kemudian nanti diaorang akan uruskan. OOOOoooooo.... ok..ok...ok... perbualan aku sampai disitu dan sebelum mengakhiri perbualan aku nk mtk no lot tanah tu untuk dibuat rujukan sedikit.

So tadi ada berhubung dengan rakan di Jabatan Perancangan dan Desa Selangor serta rakan di Pejabat Tanah dan Daerah Kuala Selangor untuk menyemak tentang status tanah serta zon kawasan untuk 10 tahun akan datang. Jeng...jeng...jeng.... hasilnya...

Status Tanah : Pertanian

Zoning : Kawasan pertanian dan tidak akan ada pembangunan untuk jangkamasa akan datang. Ini bermakna tanah tersebut tidak akan boleh dan TIDAK sama sekali boleh ditukar kepada status pembangunan.


Geran : Tidak boleh di pecah kepada geran asing mengikut skala kecil bagi tujuan pembangunan kecuali jika tanah 1 ekar hanya boleh dipecah geran asing kepada 2 bahagian iaitu 1/2 ekar untuk pertanian. AKTA KANUN TANAH NEGARA dan SYARAT POLISI KERAJAAN NEGERI SELANGOR.

Kesimpulannya :
1. Harga sangat mahal.
2. Pemaju cuba menipu penduduk kampung sebab ckp geran boleh di pecah jd geran asing.
3. Zoning pertanian.
4. RT (rancangan tempatan) tiada pembangunan dan industri di kawasan tersebut.
5. Pemaju sendiri tidak mempunyai cukup pengetahuan tentang syarat tanah dan pembangunan.
6. Jangan beli nanti kemudian hari akan bergaduh sesama sendiri.
7. Susah nak buat wasiat dan faraid jika sudah meninggal dunia.
8. Sekian terima kasih......

p/s : Tapi lokasi tanah tu sangat strategik, tepi jalan utama dan dah banyak kemudahan sedia ada. Akses jalan kuar masuk pn dah ada... aduhai... terbakar jiwa nih.... hehehehe.....



Tuesday, May 28, 2013

WESAK HOLIDAY BATU PAHAT, JOHOR JDT

Assalammualaikum....

Sebagai pembuka bicara aku arini aku nk share kt korang percutian yang singkat tp happening. Ok last week cuti umum Hari Wesak jatuh pd ari Jumaat. So aku pun merancang untuk melawat sahabat handai di Batu Pahat yang dah lama aku x jumpa. So on paper jadualnya bertolak pada pagi jumaat estimated sampai sana dalam pukul 11 pagi. Sampai je member aku dh tggu kt Bandar Batu Pahat dan dia terus bawak aku pegi makan nasi briyani gam dekat Taman Soga. lepas makan terus pegi solat Jumaat kat masjid Bandar Batu Pahat. Lepas solat barulah pegi check in kt Homestay siap2 mandi2. Datang jauh2 takkan nk rehat2 n tido2 brader... hehehe... dah mandi, dah wangi baru kuar balik pegi ke kilang Claytan pusat jualan tembikar tersohor. Tp aku bukan pegi kt kilangnya tp pegi kat dpn kilang Claytan tu saje tgk2 tembikar reject2 yang dijual murah dr harga pasaran. On the way balik singgah kat Ayer Hitam sbb one way kannn.... xde beli papepun just usyar2 teddy bear besar2 itu jer. Hah! perut plak dah berkeroncong.... mmg masa dah time ni. Call member soh dia tggu kat Bandar Batu Pahat utk guide aku ke destinasi seterusnya. Sampai kat Bandar Batu Pahat tu jam dah menunjukkan pukul 6.30 petang. Kitaorg terus je pegi kat Jalan Sultanah untuk makan MEE RACUN!!!! pergh! superb babe!!!...

Dah makan kenyang2, badan letih, bau busyukkk dan mata pun layu..... baliklah ke Homestay kat Taman Soga area Bandar Batu Pahat tu. Lepas mandi dan solat jamak rileks2 tgk TV mata pn semakin layu. Tetiba hanphone aku berdering lagu "brother louie". "wan, yok ngeteh".... "kat mana?" ...."Jom jelah 10 minit lg aku amek ko". adoi.... kena tahan mata ni rugi x ngeteh dgn sahabat karib. So apa lagi? tukar kain pelikat dgn jeans 501, t-shirt AX lengan panjang sbb malam dan dipadankan dgn kasut converse....ups! jgn lupa x baik berembun tau.... terus je capai cap quicksilver pelindung embun dan..... zassssss..... out to Batu Pahat Walk.

Keesokannya pagi Sabtu terus check out utk mencari sarapan pagi yg best2 kt Batu Pahat. Member aku guide skali lg. Kali ni dia bawak aku round2 kt Bandar Batu Pahat tu tgk pasar karat, pasar pagi dan last sekali kitaorg port kt LONTONG SATE. Sekali lg aku nk memuji orang2 Batu Pahat memang superb!!!! lepas sarapan terus kitaorg bersalam-salaman dan berpelukan dgn jiwa acah2 sayu pilu gitu.... hehehehe.... destinasi seterusnya ialah menuju ke gerai NASI BRIYANI MAD SHAH tepi sungai untuk tapau bawak balik ke Selangor. Kemudian meneruskan perjalanan ke Muar ataupun MUO org sana panggil untuk lunch MEE BANDUNG MUAR plak.... hahahaha.... puas2..... dah kenyang terus je balik Klang dan xnak singgah2 lagi sbb niat asal adalah nak makan NASI BRIYANI, MEE RACUN DAN MEE BANDUNG.  So selesai sudah sebuah percutian jalan2 cari makan..... burrpppp.... alhamdulillah.....


MEE RACUN JALAN SULTANAH BATU PAHAT.


MEE BANDUNG MUAR


GIFT DARI BATU PAHAT DARI SEORANG SAHABAT KARIB.... JERSEY JDT HARIMAU SELATAN....


Tuesday, May 7, 2013

AKTIVITI PILIHANRAYA

Assalammualaikum... 

Syukur alhamdulillah dipanjangkan lg nyawa aku utk sampai ke saat ini. Demam PRU br je nk reda, aku x mau ulas or cite psl PRU ni sbb dh ramai sgt kot yg bercerita tentang ini. Cukup-cukuplah yang penting segalanya dah selesai. Apa jua keputusan kena redha, jika ada kesilapan jgn diulangi lg utk penggal akan datang. Actually aku dh start cuti dr Hari Buruh aritu. Saje je aku lajakkan sampai ke hari Isnin. So sepanjang cuti tu aku gi PPUM wat check-up then berulang alik ke K.L je kejenya. bestlah lpk time org lain keje.... hahaha... Jumaat petang tu aku blk kg halaman di Jeram, Kuala Selangor standby utk mengundi tetapi bkn berkempen ye sayang2 sekalian...so weekend tu aku hanya mendiamkan diri di kg halaman je sambil menjadi pemerhati org2 berkempen. seronok sgt mcm nk raya plak. Malam minggu tu dapatlah kuar lpk jumpa sahabat2 yg blk ke kg halaman. Kiranya pilihanraya ni jadi medan reunion atau gathering kwn2 kg yg diperantauan dan yg sedia ada di kg halaman berkumpul semula... sgt best. Selepas mengundi tu je terus prepare utk blk Klang dan terus pegi kenduri kawen kt Shah Alam. Hari Isnin dh sememangnya aku apply cuti tp di atas kemurahan hati pemimpin Negeri Selangor, beliau memberi cuti umum kpd semua rakyat Negeri Selangor dan yang bekerja di Selangor. Tapi x rehat jgk, sekali lg aku gi KL sbb ada urusan yg x selesai. So bila dh cuti lama tu penyakit M pn menyerang aku.... tu yg x suke tu apply cuti lelama tu.... uhuk....uhuk...uhuk....